RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2017 11:05:50 - petr lexa

co nového v Bruselu

Prý by si EU chtěla vydobýt další oblast, a to mýto. Jakože by dohlížela na to, aby po volné zóně obchodu, služeb a pohybu byla i čtvrtá, která by zaručovala stejné podmínky pro všechny členské země? A co by to v případě mýta znamenalo v praxi? Někde se totiž platí mýto, někde jako u nás jsou dálniční známky. Stejně tak jsem zaslechl, že chce EU zakázat rybí prsty, protože ryby nemají prsty. Tím se opravdu zabýváte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.01.2017 14:07:31 - RNDr. Pavel Poc
Pokud jde o mýto, už od roku 2009 se jedná o tom jak zjednodušit život evropským dopravcům. Dnes je v členských státech zavedena řada systémů které nejsou kopatibilní, některé země využívají mikrovlnné zařízení, jiné satelity, v autě musí být několik typů zařízení, některé země ještě využívají systém krátkodobých známek. Nejde tedy o stanovování výše mýtného, ale o sjednocení technických požadavků tak, aby mohli dopravci v celé Unii používat jeden kompatibiliní systém. Není to tedy o vydobývání kompetencí ale o sjednocení technických podmínek tak, ptáte-li se co by to znamenalo v praxi, tak jednoduše řečeno "jedna palubní jednotka, jedna smlouva, jedna fakturce", tedy oproti dnešnímu stavu podstatné zjednodušení situace pro dopravce. Proces je spíš technická záležitost než co jiného, pokud je mi známo, tak v ČR o udělení statusu poskytovatele této služby zažádala společnost Eurowag v roce 2016. Jaký je další vývoj nevím.

Ta věc o rybích prstech je samozřejmě nesmysl.