RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2017 15:31:15 - Vasill

Můžeme EU věřit?

Myslíte, že by EU v případě ohrožení nebo krize byla akceschopná? Neukazuje se, že když nastane vážnější problém (uprchlická krize) každý stát jedná stejně jako suverén a EU jako takovou to paralyzuje? Já si třeba nedokážu představit, jak by se EU zachovala, kdyby byl nějaký členský stát vojensky napaden? Myslím, že než by se zbylé státy dohodly na nějaké protiakci bylo by pozdě-pokud by se vůbec dohodly

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2017 6:56:50 - RNDr. Pavel Poc
Otázka není jestli můžeme věřit EU, Evropské instituce, tj. Parlament a Komise podle mého dovedou reagovat dostatečně rychle. Problém je, jak správně píšete, s reakcí členských států. Na druhou stranu, v případě tzv. obranné unie se samozřejmě diskutuje o společném velení a o parametrech odpovědi na hrozby včetně rychlosti. Kromě toho je dobré si uvědomit, že v případě pomoci při živelných pohromách a podobných věcech, bývá reakce evropských institucí docela rychlá. Odpověď na tenhle problém je pořád stejná. Vytvořme konečně skutečnou federaci, Spojené státy evropské, kde bude skutečný federální rozpočet určený na jasně definované spektrum činností. Současný stav je špatně přijatelný pro Evropskou veřejnost mimo jiné i kvůli povaze existujícího svazku, což je otevřeně řečeno smluvní konfederace. A konfederace je vždycky “drbárna”, protože pro politiky členských států je vždycky přednější zájem domácí a málokdy dohlédnou na to, že společný zájem v rámci kontinentu, byť krátkodobě ne tak politicky výnosný, bývá výrazně důležitější.