Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2012 9:04:54 - sanny

Odpověď na dotaz

Podle ministra Bendla problémům s čerpáním evropských dotací nečelí jen Středočeský kraj, ale podle jeho informací také kraje Ústecký či Jihočeský a bylo by dobré situaci prověřit. Co na jeho nařčení říkáte? Budete se tím jako hejtmanka nějak zabývat?A co říkáte na zatčení Ratha? Myslíte si, že Vás to může jako stranu před volbami poškodit? Souhlasíte s výrokem Davida Ratha, který ke svému zadržení a obvinění udává, že „Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců“? A jelikož působíte jako hejtmanka, myslíte si, že je možné, že jeho nejbližší včetně současné paní hejtmanky o ničem nevěděli, a to i přesto, že paní Moravčíková měla na starosti právě majetek? Pokud by to totiž byly pravda, k čemu máme zastupitele, náměstky a další úřednický aparát, když stejně nic nedělají a o nic se nezajímají. Jak je možné, že se teprve nyní bude paní hejtmanka seznamovat se všemi projekty a procesem schvalování dotací? Vy jste přeci také hejtmanka za ČSSD. Jak je to u Vás?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.08.2012 10:53:24 - Jana Vaňhová

Dobrý den,

vnímám zcela záměrnou snahu vytvářet u veřejnosti obraz, že čerpání evropských dotací na úrovni krajů je provázeno podezřelými okolnostmi. Veřejnost by ale měla vědět, že pro tzv. regionální operační programy (dotace určené pro kraje) je z celkových evropských dotací určeno jen asi 18 %. O zbývajících evropských penězích rozhodují ministerstva, například školství, pro místní rozvoj atd. Mám pocit, že byla veřejnosti předhozena v případě Středočeského kraje ohlodaná kost, aby mohlo zbývajících 82 % evropských dotací zůstat pod svícnem a ministerstva mohla nerušeně přerozdělovat evropské miliardy.

Pro své tvrzení mohu uvést konkrétní situaci z Ústeckého kraje. Ministerstvo financí si najalo společnost Deloitte Advisory, aby překontrolovala sedm projektů realizovaných Ústeckým krajem. Samotný audit proběhl v rozporu se stanovenou metodikou a bez účasti zástupce ministerstva financí. Podle mého názoru dostali kontroloři za úkol, najít za jakoukoli cenu nějakou chybu. Ačkoli se nepotvrdilo sebemenší podezření ze zneužití dotací či nekvalitně odvedené práce, auditoři alespoň poukázali na administrativní chyby. S postupem auditorské společnosti nesouhlasím a její jednání považuji za účelové.

Kauza bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha je nečekaná, velice nepříjemná a oceňuji, že se rychle vzdal svých funkcí včetně členství v ČSSD. Bohužel je k tomuto případu známo velice málo oficiálních informací, a to je živná půda pro různé spekulace, domněnky a nepravdivé fámy. Je nutné, aby vyšetřující orgány seznámily veřejnost co nejdříve s detaily celé kauzy, abychom všichni věděli, co se skutečně stalo.

Nemohu komentovat, jaká byla situace ve Středočeském kraji. V našem kraji máme stanovena jasná pravidla a schvalovací postupy. Je však potřeba zdůraznit, že Ústecký kraj ze svého postavení je žadatelem o dotace z evropských dotací. O jejich přidělení rozhoduje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad na základě hodnocení jednotlivých projektů odbornými hodnotiteli a schválené projekty před jejich proplacením ještě certifikuje Ministerstvo financí ČR. S pozdravem Jana Vaňhová