RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2017 15:42:08 - Šarlotka

kvalita potravin

Jurečka si před volbami vzpomněl, že existuje problém s kvalitou potravin, která se u stejných značek v různých zemí liší a chce to na půdě EU změnit. Má podle vás šanci? Zabývá se tímto Brusel? Protože oni ty nekvalitní potraviny jsou jen v pár státech, takže si myslím, že jí je to jedno. Ale není tohle zásadnější problém, než zakřivení okurek?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.02.2017 12:00:53 - RNDr. Pavel Poc
Od ministra Jurečka jde pouze o předvolební PR. Měl na evropské radě mnoho příležitostí podpořit téma, které se snažíme na úrovni EP prosadit ud roku 2011, kdy jsem s kolegyní Antonescu na toto upozornil na půde výboru ENVI, a mnohokrát v tomto období, kdy se tím přednostně zabývá kolegyně Sehnalová. Proč tehdy já, protože jsme měli pocit, že by mělo být možné řešit věc z pohledu bezpečnosti potravin, nicméně ukázalo se, že to otázka bezpečnosti skutečně není. Proto se tím začali zabývat kolegové z výboru IMCO (politika ochrany spotřebitele). Evropská komise dlouho odolávala řešení problému s tím, že se jedná o otázku kvality potravin, tedy stejný názor jaký máte Vy. Pokud by totiž šlo, jek uvádíte, o nekvalitní potraviny, musel a směl by to řešit pouze příslušný členský stát na jehož území k narušení kvality došlo. Kvalita potravin je totiž výsostná kompetence členských států, EU si nemůže uzurpovat žádné kompetence, které jí nebyly smlouvami svěřeny. Jenže realita je jiná. Ve skutečnosti nejde o kvalitu, ale o rozdílné složení a to už je zcela jiná otázka. Nyní se právě kolegyni Sehnalové povedlo prosadit změnu pohledu na tuto záležitost v tom smyslu, že pokud mají značkové potraviny dvojí složení ve dvou zemích, není to otázka kvality ale klamání spotřebitele. Proto se snažíme Evropskou komisi donutit začít v tomto smyslu věc řešit. Zpátky k Jurečkovi, jestli nyní přichází s nějakou aktivitou, tak je to proto, že si je vědom právě onoho posunu, který je výsledkem trpělivé několikaleté mravenčí práce paní kolegyně Sehnalové. Kdyby nám byl pomohl dřív, nebo kdyby byl ochoten věc řešit jeko otázku kvality, nemuselo se na to čekat tak dlouho. Na druhou stranu, aspoň že tek a že konečně budeme mít podporu příslušného ministerstva doma. 

Co se týká zmínky o “zakřivení okurek”, už mně to dost zlobí. Žádný takový předpis v platnosti není, před mnoha lety byl dočasně zaveden na žádost obchodních organizací se zeleninou, protože potřebovali sjednoti podmínky pro přepravu tak, aby bylo víceméně jasné, kolik okurek je v balení a tedy bylo nutné nějak definovat jak má okurka vypadat. Předpis byl zrušen jakmile se podmínky na trhu upravily. Pokud jde o ČR, tak předpis vznikl a byl zrušen předtím, než se ČR stala člensm EU. Přesto tato věc pořád někde straší jako negativní příklad evropského předpisu. Pokud byste ale takto uvažovala, musela byste zpochybnit jakoukoli popisnou normu. Celá řada produktů včetně ovoce byla, je a bude definována tvarem, a tvr lze popsat jedině pomocí geometrických pojmů. Takže každému kro někde mává okurkami doporučuji, aby bojoval za zrušení jakýchkoli norem čehokoli. To “zakřivení okurek”  nebylo nic jiného a když na chvíli přestanete myslet v kategoriích britského bulváru, nepodivujete se popisu odrůd jablek v ČR, např. ta a ta “reneta” musí mít plod válcovitého, kulovitého nebo jakého tvaru o takové a takové délce, taková a taková barva, taková a taková velikost, o čemž britský bulvár řekne " hahahahaha, to je legrace,a ti co to vymýšlejí jsou nutní všichni idioti, protože jablko je jablko, to přece ví každý”. Totéž platí pro ony okurky, protože když nebude jasné, jak moc smí být zkroucená standardní okurka, víte houby kolik jich máte v zavřené bedničce, která je zavřená se stovkou dalších bedniček ve velké bedně, kterých je zavřených stovka v kontejneru. A že si to má obchodní zkontrolovat? No, tak to je teprve skutečně k smíchu, protože to nejde.