Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2017 15:46:13 - Šarlotka

kvalita potravin

Jurečka si před volbami vzpomněl, že existuje problém s kvalitou potravin, která se u stejných značek v různých zemí liší a chce to na půdě EU změnit. Má podle vás šanci? A není možné změnit zákony u nás? Ono totiž neplatí, že by to bylo jen o ceně. Méně kvalitní potraviny jsou totiž stejně drahé ne-li dražší než ty kvalitnější v cizině.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.02.2017 10:57:34 - Ing. Jan Hajda

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.

Ministr zemědělství M. Jurečka si skutečně vzpomněl na problém kvality potravin v České republice ve srovnání s Evropskou unií těsně před volbami.

Na tento problém mám trochu jiný názor.

Je potřeba provádět důslednou kontrolu kvality potravin, tak jak tomu je v zemích EU. Jako příklad bych použil otázku falšování vína. V Rakousku, SRN, Francii by za stejné prohřešky jejich viníci byli  tvrdě postiženi minimálně odebráním licence na výrobu a v krajním případě by jim hrozilo i vězení.

Sám ministr zemědělství při projednávání tohoto zákona v Senátu PČR hovořil až o 38 % falšovaných vín. Všichni tito dál podnikají, sankce jsou minimální a nakonec bylo prokázáno, že dostávají dotace na rozvoj podnikání.

Takto to vypadá i u některých dalších produktů.

Je rovněž nepřijatelné, aby potraviny dovezené a balené na území České republiky byly dávány jako česká potravina  (vejce, maso apod.).

Takže mé stanovisko je „zameťme si nejprve před vlastním prahem“.