kvalita potravin
Jurečka si před volbami vzpomněl, že existuje problém s kvalitou potravin, která se u stejných značek v různých zemí liší a chce to na půdě EU změnit. Má podle vás šanci? A není možné změnit zákony u nás? Ono totiž neplatí, že by to bylo jen o ceně. Méně kvalitní potraviny jsou totiž stejně drahé ne-li dražší než ty kvalitnější v cizině.
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Tuto praxi již několikrát kritizovaly Potravinářská komora ČR a Agrární komora ČR. České orgány s ní nemohou nic moc dělat, protože je potřeba změnit příslušnou evropskou legislativu. Změna našich zákonů by skutečně situaci nevyřešila. Evropské úřady v minulosti argumentovaly nedostatkem dat. Ministerstvo zemědělství chce proto provést velké srovnání kvality potravin zakoupených v ČR a dalších zemích Visegradské skupiny s těmi zakoupenými v Německu a Rakousku. Výsledkem má být legislativa nařizující v celé EU stejné složení u stejných výrobků.Tuto snahu ministerstva zemědělství a pana ministra M. Jurečky, který chce v Bruselu prosadit změnu legislativy, plně podporuji, ale myslím si, že průzkum srovnávající složení výrobků přišel poněkud pozdě. Problematice dvojí kvality potravin se dlouhodobě a intenzivně věnuje europoslankyně ČSSD Olga Sehnalová. Vyvíjí řadu aktivit na půdě EU a podařilo se ji získat podporu Slováků, Chorvatů a podporu zejména sociálně demokratických europoslanců pro změnu evropské legislativy. V současnosti Evropská komise již začíná přiznávat, že dvojí kvalita může být nekalá praktika a tedy v rozporu s unijní legislativou. Bohužel tento názor nesdílejí zejména pravicoví europoslanci a mne velmi mrzí skutečnost, že právě lidovečtí kolegové pana ministra v EU jsou nejvýraznějšími odpůrci této změny legislativy.