JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.02.2017 10:34:53 - Koníčková Milena

výše trestu

Dobrý den. Vy jste právník a i proto jsem se vás ptala. Mě trest 12 let za pokus o ublížení na zdraví možná vraždu přijde dost. Vám ne? Co je horní hranice? Znám jeden případ, kdy žena podřízla krk muži, a to 2x a ještě zepředu, na čemž prý také záleží. Přežil. Dostala 8 let. Tento pán 12 a přitom ani nikoho nezranil. Sama jsem ve vězení nebyla a pochybuji, že by zvěsti o šikaně byly jen mýty. Exekuce to je téma samo o sobě. Nejhorší je, že vám třeba i státní instituce, jako třeba pojišťovna řekne, že už nic nedlužíte a za rok vám přijde další exekuce a nikdo se s vámi nebaví za co a proč ji už nezapočetli do té první. Toto jsem zažila

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2017 6:39:55 - JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

Dobrý den,

ještě jednou děkuji za doplňující dotaz. Znovu mi kladete otázku na přiměřenost výše uloženého trestu, ale na to bez znalosti tohoto, ale ani žádného jiného konkrétního případu nelze odpovědět. Byl by to jen subjektivní názor na něco co znám pouze z médií. Odpovím tedy v obecné rovině. Za pokus jakéhokoli trestného činu lze uložit stejný trest jako za čin dokonaný. Při výměře trestu se přihlédne k mnoha faktorům. Od osoby pachatele, jeho trestní minulosti, tomu, zda po dobu vyšetřování spolupracoval až k dalším případným polehčujícím ale i přitěžujícím okolnostem toho kterého případu. Vše toto musí pak soud odůvodnit do rozsudku. Nikdy tedy nelze srovnávat dva stejně skutkově kvalifikované trestné činy a říci jeden dostal moc a druhý málo. A i kdyby se tak stalo tak je tu odvolací soud, který to může napravit.   

Sama píšete, že jste ve vězení nikdy nebyla, ale přesto si myslíte, že víte, jak to tam chodí. Já tam jezdil poměrně často a takový závěr bych paušálně neudělal. Je to o typu věznice, o skladbě odsouzených a také dozorcích.  

Souhlasím s Vámi, že exekuce jsou tématem sami o sobě, ale vždy je třeba si uvědomit, že mnohých by nebylo, kdyby se lidé chovali ekonomicky zodpovědně.

Přeji hezký den.

Zd. Ondráček