RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.03.2017 8:12:27 - Martin Ryk

Myslíte, že bylo správné poslankyni Marine Le Penovou zbavit poslanecké imunity? Za co?

A jak jste hlasoval vy? Proč nejsou žádné stánky, kde by bylo možné sledovat práci europoslanců (jak hlasovali, jakých komisí jsou členy...něco jako třeba mají poslanci nebo senátoři). A druhá věc, co to zase EU vyhrožuje sankcemi kvůli kvótám? Ono už ani neplatí, že se můžete vyplatit? Ryk

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.03.2017 17:41:42 - RNDr. Pavel Poc
Dobrý den, pokud jde o poslankyni LePen, tak nechápu moc formulaci “za co”. Zbavení imunity přece není trest, je to děžná procedura používaná v případě, že justice členského státpu požádá o vydání europoslance k trestnímu stíhání nebo když chce europoslanec bránit svá práva v soudním sporu v zemi původu. Pokud jde věc poslankyně Le Pen, jde také pouze o částečné zbavení imunity v jednom konkrétním obvinění Francouzskou jisticí, ne o ztrátu imunity jako takové. Věc řádně prošla právním výborem Parlamentu který velmi obezřetně posuzuje, zda za obviněním v zemi původu nění nějaký politický motiv a zda jde o skutečné porušení zákona. Plénum Parlamentu potvrdilo návrh právního výboru. Vzhledem k citlivé povaze věci si nepamatuji případ, kdy by Plenární zasedání názor právního výboru nerespektovalo. Hlasoval jsem ovšem také pro. Paní LePen nyní může v tomto konkrétním případě předstoupit před Francouzskou justici a svůj problém řešit. Na plénu sice padla od někoho námitka, že bychom neměli LePen pro síhání v její kauze vydávat, protože to z ní udělá před volbami “mučednici” a dá jí to hlasy navíc, ale podle mého se nelze takovými argumenty řídit a je třeba postpovat vždy standardně.

Pokud jde o informace o zařazení do výborů, parlamentní činnsoti a další, tak samozřejmě jsou zcela volně dostupné na webu evropského parlamentu, a to ve všech národních jazycích, tedy i v Češtině. Stačí když si do vyhledávače zadáte www.europarl.europa.eu, zvolíte si požadovaný jazyk a pak už jenom klikat. Pokud jde o hlasování, tak na rozdíl od českých parlamentních komor Evropský parlament má opravdu hodně hlasování po jménech a tyto výsledky také najdete na stránkách EP.

Jde spíš o zmatení pojmů. Ony zmíněné “sankce" je totéž jako “možnost se vyplatit”. Spíš se nyní jedná o tom, kolik to bude, jak se to bude počítat, jak se to bude administrativně řešit a podobně. S kolegou Zdechovským se z pochopitelných důvodů snažíme pomocí pozměňovacích návrhů ve výboru pro rozpočet EP snažíme tyto náklady na nerespektování kvót snažíme co nejvíc snížit.  ”

P. Poc