MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2017 14:59:02 - windy

zdravotní sestry

Pokud si nyní kvůli legislativě zdravotní sestra dodělala vzdělání, bude nyní, po vašem zásahu moci dělat adekvátní práci, na kterou má specializaci a nebo bude jedno, zda ji má či nikoliv, protože zdravotní sestra nic takového nebude potřebovat? Proč do vzdělání neustále zasahujete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.04.2017 9:07:29 - MUDr. Jiří Koskuba
 

Vážená "Windy",

 alespoň na našem pracovišti (a nejen tam) rozhodně ano. A máme jich katastrofální nedostatek, můžete ihned nastoupit!

Otázkou však je, co považujete za adekvátní práci sestry. Alespoň já za ni považuji hlavně skutečnou péči o pacienta v sehraném zdravotnickém týmu. A tu alespoň u nás perfektně zvládají nejen magistry a bakalářky, ale i tzv. zdravotní asistentky. Jak se potupně diplomovaným sestrám začalo po roce 2004 říkat. Pochopitelně podle toho i platit. Mj. proto jsem od roku 2005 velmi usiloval o změnu předmětného zákona. I této vládě to na můj vkus trvalo neskutečně dlouho.

Bohužel, řada sice vysokoškolsky vzdělaných sester v posledních letech místo klasické práce u lůžka, v sanitě či v ordinaci se intenzivně věnovalo tzv. managementu. Tím mj. vymyslely řadu administrativních nesmyslů, kdy se poté v kostýmku "živí" jejich kontrolováním. To pak zoufale zdravotní personál odvádí od jeho pravé práce. Nebudou-li právě ony  "dělat svou adekvátní práci", jedině to uvítám. Žádná škoda.

S úctou   jk