JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2017 14:04:30 - Richter z Jihlavy

milost pro Kájínka

Co říkáte na prezidentovo rozhodnutí udělit Kájínkovi milost? Vím, je to jeho právo, ale váš názor je jaký? Nestálo by za to, aby právo udělit milost bylo nějak omezeno? A hlavně by mě zajímalo, kdo a za jakých okolností by mohl zařídit obnovu procesu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.05.2017 14:32:13 - JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Nezpochybňuji, že udělit milost je právo pana prezidenta. Moje právo je mít názor na cokoli a v tomto případě sděluji, že já s tímto krokem pana prezidenta nesouhlasím. Vážil jsem si pana prezidenta, který udělování milostí svými předchůdci kritizoval a řekl, že on je bude udělovat jen výjimečně, a to třeba osobám nevyléčitelně nemocným. To pan Kajínek asi není, nebo alespoň o tom nikdo nehovořil.

Chtěl bych připomenout, že soudy v obdobných případech rozhodují v senátech a svoje rozhodnutí musí důkladně odůvodnit. Existuje odvolací řízení a byly využity i mimořádné opravné prostředky. Vždy se stejným výsledkem. Velmi rád si proto počkám, jak svoje rozhodnutí pan prezident odůvodní, pokud to odůvodnit vůbec chce.

Ano, žijeme v jiné době než bylo v době monarchie a proto je možná na místě vést diskusi, zda právo udělovat milost nemá vyžadovat spolupodpis někoho druhého. Já bych se takové diskusi nebránil.

Odpověď na otázku, kdo a za jakých okolností může požadovat obnovu řízení lze najít v trestním právu procesním. Takový prostor pro odpověď zde nemám.

Děkuji a jsem s pozdravem

Zdeněk Ondráček