ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.07.2017 13:32:38 - Corny

kariéra inženýra Čuby

Dobrý den. Inženýr Čuba byl slavný a úspěšný podnikatel za minulé éry. Proč ale jeho hvězda po roce 89 tak rychle zhasla? Proč neustál přechod ke kapitalismu? Třeba Okamura zbohatl na cestovním ruchu tolik, protože jeho cestovka měla v komunistické Číně monopol... (Dotaz jsem položil i panu inženýru, ale myslím, že neodpoví, i když v tom mu jeho zdraví nebrání, nebo ano?)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2017 8:18:43 - Jan Veleba

 Protože byla udušena a zničena. Agrokombinát Slušovice, který František Čuba vybudoval a který byl řízen Baťovskými metodami (mohl vzniknout jenom na Zlínsku), byl ve své době doslova světoznámý. Bylo by to na dlouhé psaní, ale podstata pádu Slušovic byla jednoduchá - tento model nevyhovoval modelu tehdejšího západního zemědělství a pokud by Čubu nezařízli, tak by expandoval, s ním i celé české zemědělství.

To se nemohlo hodit, protože bylo naopak potřeba je utlumit a vytvořit prostor pro potraviny ze zahraničí, a nejenom potraviny. Dnes kupříkladu nejsme soběstační mimo obilí, mléka a hovězího masa v ničem - dovážíme brambory, vejce, drůbeží maso, vepřové maso (víc než polovinu spotřeby), ovoce atd.

Píši to velmi obecně, ale mám detailní informace. Jinak hlavním strůjcem pádu Slušovic byl tehdejší premiér Čalfa, který zadal úkol, aby se vytipovaly firmy, které by bylo možno označit termínem "Osa zla". Bylo vytipováno 10 podniků, vybrány byly Slušovice, následoval Havlův projev z balkonu Melantrichu a jeho věta o temných nitkách Slušovic, které prorůstají .... atd. Sám pan Čuba byl doslova štván, absolvoval přes 50 soudů, tak se nedivte, že Vám, ani nikomu jinému neodpoví. To není o zdraví, to je o něčem jiném.

Když se stal senátorem, tak mně ten příběh vyprávěl a jenom lituji, že jsem to nijak nezazanamenal. Jeho krédem bylo, že největší bohatství nejsou peníze, ale tvůrčí lidské myšlení.

 Poslední poznámka - profesor Milan Zelený, který žije v New Yorku a přednáší na univerzitách čtyř kontinentů, má ve svém repertoáru seminář "Systém řízení v Agrokombinátu Slušovice".