Ing. Jiří Petrů

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.07.2017 9:27:04 - Edita Pf.

víno

Jak je ve Francii draho, tak kvalitní víno zde seženete i levně - a to i pokud to přepočítám na koruny. U nás jsou ale kvalitní vína podstatně dražší. Proč? A má naše víno nějakou značku kvality? Poslední co mám na srdci je jen poznámka. Když jsem shlédla vaše fotky hned mě napadlo, že vám muselo být pěkné vedro a možná jste byli oděni až moc formálně. Nebo to se musí? Dělala jsem v jedné práci, kde jsem musela kromě pátku chodit každý den oblečena formálně.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.07.2017 19:35:17 - Ing. Jiří Petrů

Dobrý den. Nejsem příznivcem vín z Francie, ale orientuji se především na vína z Jižní Moravy. Jistě je to pochopitelné, vždyť jsem rodák a obyvatel Valtic - Hlavního města vína. Genius loci tohoto místa, snoubení květnaté vůně, medově-ovocné chuti, svěží kyselinky, přilnavosti ke sklenici a nádherné barvě, vstřebávající pálivé slunce Jižní Moravy je nepřekonatelné. Ovšem dosáhnutí tohoto zázraku je velmi náročné a nikoliv levné. Pohybuji se celý svůj život mezi vinaři, sám jsem vysadil vinohrad, postavil sklep a vyráběl víno. Také jsem projel všechny vinařské regiony v Rakousku, Maďarsku, Slovinsku i na Slovensku, také v Německu a odpovědně konstatuji, že znám cenu vín v těchto regionech. Valtice jsou vzdáleny od první Rakouské obce Schrattenberg dva kilometry a tamní vinaři prodávají běžně svá vína za 10 EUR za lahev. Hovořím však o vínech na úrovni pozdních sběrů ve smyslu vinařského zákona. Neumím odpovědět na otázku značky kvality. Kvalita vína je dána způsobem ošetřování vinic, sběrem hroznů, způsobem zpracování, ošetřováním moštů a vína, uchováváním vína, kvalitě lahvování, kvalitou zátek atd. atd. Ikona vinařů pan profesor Kraus vždy zdůrazňoval, že kvalitně vyrobené jakostní i kabinetní víno má své místo i mezi pozdními sběry a dalšími kategoriemi vína. Dnes se stále více objevuje víno s označením VOC, tedy víno, kde hrozny i víno jsou vyrobeny v daném místě. Také podle novely vinařského zákona bude víno z České republiky označeno na viditelném místě, zpravidla na záklopce vlaječkou České republiky. Někteří vinaři značení mají na lahvích již dnes. A na závěr. Před třiceti pěti lety jsem chtěl do stohu se slámou pozvat svou dívku, dnes manželku a od té doby nechodím na pole se slámou v kraťasech (ovšem rádi vzpomínáme), ale beru si na žně džíny. S pozdravem Jiří Petrů