Ing. Jiří Petrů

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.08.2017 15:31:42 - kulmon

Trest smrti a vězení

Jste pro zavedení trestu smrti u nejtěžších zločinů? (např. sériové pedofilní vraždy dětí, kdy je 100% prokázána vina a není možná náprava zločince). Jednalo by se o minimum případů, za posledních 25 let by se u nás mohlo jednat o cca 15 trestů smrti. Jste pro zpřísnění podmínek ve vězení - aby to byl opravdu trest! Proč by měli mít vězni např. televizi atd.? Zamezit tomu, aby bylo vězení "škola zločinu" kde se zločinci naučí od jiných vězňů "lépe páchat trestnou činnost". Jak byste řešil to, aby se vězni po propuštění začlenili do společnosti? Velká část z nich nemůže najít práci a opět páchá trestnou činnost! Existují případy bezdomovců, kteří páchajíl trestný čin schválně jen proto, aby mohli jít na zimu do vězení, protože to je pro ně lepší než být venku! Není to alarmující? Také si myslím, že v případě menších TČ by se měli více používat alternativní tresty, např. za neplacení alimentů se zavírá na půl roku do vězení, není lepší jim obstavit účet a vzít jim je i s pokutou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.08.2017 11:58:52 - Ing. Jiří Petrů
 

Dobrý den. Je to velmi těžká otázka. Určitě jinak na ni nahlíží někdo, kdo ztratil svého blízkého, jinak ten, kdo se k ni vyjadřuje obecně. Přesto jsem toho názoru, že nikdo z lidí by neměl plánovitě rozhodovat o smrti druhého, byť jako o trestu. Odsouzení pochází z různých prostředí kde vyrůstali, bez rodiny, bez lásky, bez výchovy, často také s rodiči alkoholiky, od malička byli týrání fyzicky nebo duševně atd. Samozřejmě i tito lidé jsou za své činy zodpovědní a musí být potrestáni. Souhlasím s Vámi, že trest by měl být citelný, ale také je třeba říci, že ve věznicích a  nápravných zařízeních má být s vězni pracováno tak, aby v budoucnu nedocházelo k recidivě a podporovat je v jejich rehabilitaci. Jsem také názoru, že i při výkonu trestu musí být zachována elementární důstojnost každé lidské bytosti a pokud existuje možnost, že dojde k nápravě, tuto příležitost vězňům poskytnout. Pracující vězni budou od dubna dostávat více peněz tak, aby je to k práci motivovalo, ale také aby mohli splácet své dluhy. Úložné, což jsou prostředky, které trestanec dostane až při odchodu na svobodu, jim také umožní lépe se začlenit do běžného života. V tomto volebním období došlo také ke schválení možnosti používat elektronické náramky pro odsouzené. Zavedení systému elektronického monitoringu má ulehčit vytíženým věznicím a umožnit soudcům častěji ukládat alternativní tresty. Ostatní opatření jsou pak záležitostí pružné a účelné legislativy. Zdraví Jiří Petrů