Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.08.2017 14:18:42 - gábina krpačová

Léky na předpis

Jste pro, aby lékárny veřejně uváděly, kolik je jejich marže na jednotlivých lécích na recept? Oni se brání, že jde o obchodní tajemství, ale neměli by pacienti mít právo to vědět? Většina z nás hlavně v době nemoci nemůže objíždět lékárny a srovnávat ceny. A jestli ceny nechtějí zveřejnit lékárny, proč to neudělá stát? Přeci musíte mít přehled o tom, kolik jaký lék stojí. Taky nechápu, proč lék na recept může vyzvednout jen ten, na koho je psaný? Babičce se nedávno udělalo hodně špatně, pro lék si sama dojet nemohla a mě ho nechtěli vydat. I když jsem měla její doklady a na papíře od babičky podepsané, že lék vyzvednou mohu. Chápu, že je zde riziko zneužití, ale je třeba počítat i s tím, že si adresát receptu nebude schopen lék vyzvednout

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.08.2017 11:38:21 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Váš dotaz je zcela přiléhavý a aktuální.

S Vaším názorem zcela souhlasím a zřejmě to podobně cítí i  současný pan ministr Miloslav Ludvík. V jeho případě máme tu výhodu, že on kdysi v lékové problematice pracoval, a tak jasně ví, kam „sáhnout“. Právě Vámi zmiňovaný problém chtěl vyhláškou řešit. Nepřekvapil mě odpor lékáren, neboť  cokoliv jakýkoliv ministr zdravotnictví chce podniknout v kladném smyslu směrem k pacientovi, ale i v jiných směrech, vždy vylítnou naproti němu z druhé strany „čertíci“, kteří s tím zásadně nesouhlasí. Ostatní skupiny zainteresovaných ve zdravotnickém systému raději mlčí, aby příště nebyli na řadě oni, anebo zůstávají lhostejní, poněvadž se jich to tzv.netýká ! Když přidám k Vašim argumentům oficiální poznatek, že máme registrováno 50 tisíc medikamentů a na území ČR máme takřka 3 tisíce lékáren ( v porevoluční době jich bylo 700 !), pak je asi „něco shnilého ve státě Dánském“. Pan ministr hodlá pomocí vyhlášky uvedený problém ohledně marží v lékárnách rozklíčovat, ale zcela vážně pochybuji, že se mu to podaří….Brzy jsou volby a Bůhví, kdo bude příštím ministrem zdravotnictví. Je nutná dokonalá spolupráce se SúKLem ( Státní ústav pro kontrolu léčiv, podřízený min.zdravotnictví).

Lékárník je de facto podnikatel, kterého ochraňují práva dle zákona, stejně tak farmaceutické firmy dodržují obchodní tajemství. Mají obavy z konkurenčního prostředí, jde

přece  hlavně o velikost zisku….Existuje dle zákona Lékárnická komora, tj. profesní sdružení, ale to prý nemůže nikomu určovat zda a kde má mít lékárnu….To už jsem cca před 20 lety kritizovala, ale marně.

Recept na předpis by měl být vydán, ale někde lpí na tom, aby byla předložena karta pojištěnce, která jasně prokazuje, která pojišťovna je plátcem za tohoto pojištěnce. Jde o byrokratický, leč předepsaný postup, proto je tato karta všem klientům vydávána, neboť u nás je pojištění pacienta dle zákona povinné.

Asi jsem Vám moc nepomohla, ale tak to je.

S díky za důvěru a s pozdravem

doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.