Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2012 15:20:56 - ts.viki

Nezávislá pravda novináře.Co tomu říkáte.

Novinář Vjačeslav Krasko © Screenshot: YouTube


Nezávislý ruský novinář Vjačeslav Krasko, který se nedávno vrátil ze Sýrie, vyprávěl v exkluzívním interview pro Hlas Ruska o tom, jak se dnes žije lidem v této zemi.
Do Damašku se Vjačeslav Krasko vydal 29. dubna, do Sýrie se dostal přes Libyi. Za tři týdny navštívil na jihu země město Deraa, kde začaly v březnu roku 2011 nepokoje, dále pak město Bosri, kdysi turistické středisko, které teď prakticky úplně blokují povstalci, Tartus, kde je ruská základna, a Latakii – největší syrský mořský přístav. Vjačeslav Kraskochtěl ještě navštívit i hlavní pamětihodnost Sýrie Palmýru a kromě ní Homs. Místní obyvatelé ho ale od této cesty odradili, protože situace je tam příliš nebezpečná.
„Když jsem byl v Damašku, setkal jsem se tam s uprchlíky z Homsu. Byli mezi nimi ženy, děti, muži i staří lidé. A všichni, dokonce i statní muži, mi kategoricky cestu do Homsu neradili. Lidé opouštějí území, kde jsou povstalci, protože se tam necítí v bezpečí, a jedou do Damašku, který kontrolují vládní vojska. Úřady samozřejmě kritizují. Třeba to, že existuje velká korupce. To ale není příčinou toho, co se teď děje v této zemi, protože pro lidi je situace, kterou vytvářejí teroristé, mnohem nebezpečnější. Většina dává přednost zákonné moci“.

Ve velkých syrských městech, která jsou pod kontrolou úřadů, žijí lidé docela obyčejným životem, - řekl nám Vjačeslav Krasko.

„Problém není ve městech, ale za jejich hranicemi. Všechny nepokoje se odehrávají v předměstích a menších obcích, kde mají převahu Sunnité. Konflikt se odehrává na mezikonfesní půdě. Tam, kde jsou Sunnité – fundamentální islamisté – tam také vznikají nepokoje a problémy. Tam, kde pozice udržují úřady, panuje naprostý klid, lidé tu žijí tak, jako dřív, chodí do práce, do restaurací, pijí kávu, mládež se baví“.

Podle slov Vjačeslava Kraska jsou politická hesla vytyčovaná členy opozice proti současnému prezidentovi Bašáru Asadovi pouhou rouškou.

„Jsem přesvědčen, že konfrontace má náboženský ráz. Jsou to konflikty Sunnitů a Šiitů, Sunnitů a Alavitů nebo křesťanů. Právě tudy vede linie fronty, není v politických výzvách nebo porušování práv a svobod. Řekl bych dokonce, že prostí lidé tvrdí, že problém Bašára Asada je v tom, že není dost tvrdý. Lidé mají za to, že jedině možnou vládou na Blízkém východě je pouze tvrdá moc a cesta k demokracii tu musí být evoluční“.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.