JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.01.2011 7:42:45 - Malák

Protikorupční balíček není jen další výmysl vládních úředníků

Soustavně bráníte svého předsedu a protikorupční balíček. Všímám si ale, že z politiků jste v podstatě sám jako kůl v plotě. Proč protikorupční balíček taj hájíte? Co nám přinese?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2011 19:21:50 - JUDr. Vít Bárta
 Úvodem:
1) V prvé řadě je třeba připomenout, že od počátku bylo celé téma diskutováno a stále je s Transparency International a dalšími nevládkami, které dávají náměty, zkušenosti a analýzy.
Není to tedy jen další z výcuců vládních úředníků.
1) Přijatý návrh obsahuje časová pásma pro legislativní úkony, tj. některé části teprve začnou platit
2) Plné znění textu najde čtenář normálně na googlu po zadání plného názvu, viz výše.

Hlavní body:
 A) 1) Územně právní celky – nakládání s majetkem, prosazena větší působnost NKÚ ve vztahu k územně samosprávným celkům – bomba – je nutné přijmout změnu Ústavy – odsouhlaseno
     2) větší transparentnost hlasování v orgánech samospráv ohledně majetku, zakázek, dotacích atd. – zveřejňovat jmenovité hlasování – dnes je to možnost, balíček to mění na povinnost
Obecně: zavedení institutu trestní odpovědnosti právnických osob – třeba s.r.o. – ručí za průsery jen do výše základního vkladu (200 000kč) – pak jsou vysmátí a nemusí nic přiznávat a za nic ručit

B) veřejná správa:
1) Etický kodex – bude součástí pracovní smlouvy – bude pro zaměstnance závazný, vymahatelný, veřejný na stránkách resortu
2) whistleblowing – angl. Hraní na píšťalku, oznamování korupce a ochrana oznamovatelů, postaveno na projektu Transparency International (žádný úřednický výmysl), když nejdu na policii můžu někam zavolat aspoň, u nás linka 199 a protikorupční manuál na stránkách MV, btw – Martinů ( ze SFŽP) postupoval naprosto podle protikorupčního manuálu MV.
3)Státní zastupitelství – změna jmenování do funkce, přidělování případů – vetší nezávislost a odpovědnost státních zastupitelů, financování politických stran, změna jednacího řádu poslanecké sněmovny – zamezení předkládání přílepků a neprůhledného rozdělování financí prostřednictvím pozměňovacích návrhů k Návrhu o státním rozpočtu – „ porcování medvěda“, větší trestní sazba za korupci pro úřední osoby.

C) veřejné zakázky – změna zákona o veřejných zakázkách MV spolu s ÚOHS
- jaké subjekty se mohou účastnit, složení výběrových komisí, zveřejňování na netu atd., zda byly zohledněny 3 E – hospodárnost, účelnost, efektivnost atd. – dnes VV ministerstva (až na MV) mají na stránkách zveřejněny veř. zakázky.