ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.10.2017 17:45:20 - Frederik

lithium

Dobrý den pane Veleba,
na Novinkách.cz jsem dnes zaznamenal tuto stručnou zprávu:

16:46
Zpracování lithia:

Ministr průmyslu Havlíček podepsal se společností European Metals Holdings memorandum, podle něhož se má lithium vytěžené v Česku zpracovávat v tuzemsku.
Znamená to, že práva na těžbu lithia už byla podstoupena zahraniční firmě?
Děkuji za odpověď,
L. Suchánek

Novinky.cz

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.10.2017 22:37:11 - Jan Veleba

 Dobrý den pane Suchánku,

tak asi to signál v tomto směru může být. Po právní stránce ale memorandum nic moc neznamená, navíc necelý měsíc před parlamentními volbami, z nichž vzejde nová vláda a troufám si odhadnout, že v jejím čele nebude premiér z ČSSD, jíž je pan ministr Havlíček členem. To není nic proti ministru Havlíčkovi, kterého pokládám za slušného člověka.

Pro mne je v tuto chvíli důležitější jasná řeč pana prezidenta Miloše Zemana, který dnes při návštěvě Ústeckého kraje prohlásil, že lithium by měl těžit a zpracovávat český státní podnik, aby to bylo pod kontrolou státu.

Takže klíčové budou nadcházející volby, jak parlamentní do Poslanecké sněmovny, tak prezidentské.

A ještě dodatek - nemyslím si, že si jen tak necháme vzít, chcete-li ukrást toto nerostné bohatství jsa poučeni a vystřízlivěni z let divoké privatizace. Například Karlovarské Becherovky jistému knížeti, ergo kancléři prezidenta Havla, aby ji následně s obrovským ziskem přeprodal. V tomto punktu jejich volební heslo NEUHNEME skutečně sedí ...