MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.07.2012 0:47:10 - hanina

Sankce pro zdravotnická zař jsou opravdu nepřiměřeně veliké

Paní senátorko, považujete stávající registry lékařů za dostatečné? Kdyby byly registry v pořádku a funkční, nemohlo by dojít k případu "falešné gynekoložky"..Dohledání registrace příslušného lékaře v našem případě trvalo téměř rok a podílelo se na tom MZ, ČLK, VZP, soudní znalec i zdravotní odbor kraje a každý došel k jinému závěru ohledně data. Do centrálního registru by od roku 2014 měl mít přístup i pacient a to v té části, aby se dověděl, zda jeho lékař má příslušnou atestaci. Je právě toto důvodem oné zbytečnosti? Můžete vysvětlit, co znamená anonymizace osobních údajů a zda anonymizace nebrání případnému dohledání údajů pro případ šetření v případě ublížení na zdraví?Co Vás vedlo k přesvědčení, že sankce za některé správní delikty jsou nepřiměřeně vysoké?Jak vysoké byly původní sankce?Je třeba si uvědomit, že vysoké procento lékařů je OSVČ. Můžete srovnat třeba se sankcí zaměstnavatele,který neplatil svému kuchaři 5minut denně(nástup v 5.55)jako práci v noci a dostal pokutu 300000Kč? Můžete sdělit, kolikrát jste využila možnosti podat návrh k Ústavnímu soudu ve věci chybějícího právního prováděcího předpisu k zákonu 95/2004Sb? Tento předpis chybí 8 ! let a má v něm být stanoveno, které výkony smí vykonávat lékař bez atestace bez dohledu školitele. Jaký dokument překládá lékař, který absolvoval základní kmen a nepožádá o vydání certifikátu? Pro lékaře neplatí Zákoník práce? Kolik lékařů připadá na 1000 obyvatel v Německu, v Polsku, v Rakousku, v ČR, v SR? Ve všech těchto zemích pobírají praktičtí lékaři kapitační platbu a nebo jsou placeni za skutečný výkon? A kdo v těchto zemích kontroluje poskytovanou péči? Za odpověď děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.07.2012 11:49:22 - MUDr. Alena Dernerová
Milá Hanino,

sankce pro zdravotnická zařízení o kterých hovoříte jsou opravdu nepřiměřeně veliké 50 - 100 tis. Kč za malá pochybení administrativního charakteru. Pokud by se tato drobnost opakovala, může vést až k likvidaci praxe. To může být i jedna z cest, jak přívést řetězce na náš zdravotnický trh. Co se týče registrů, připravuje ČLK inovaci. Nechceme přeregistrace stávajících zařízení!
Ve věci chybějícího právního prováděcího předpisu k zákonu 95/2004Sb je nutno se obrátit na MZ, řešení absence tohoto prováděcího předpisu formou ústavní stížnosti nepovažuji za vhodné. /nutno zajistit podpisy 17 senátorů, ale v současné době jsou důležitější věci pro ústavní stížnosti/.
Vaše další dotazy nesouvisí s mou politickou a zákonodárnou činností senátorky.

S pozdravem

MUDr.Alena Dernerová