Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.10.2017 16:39:07 - vlastenec cs

KVALITA A PŘEDRAŽENOST POTRAVIN Z KAUFLANDU A OST. MARKETŮ

PROČ JSTE NEŘEŠIL 4 ROKY TENTO TRISKNÍ STAV CHOVÁNÍ NĚMCŮM VŮČI NAŠEMU NÁRODU ???

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.10.2017 10:47:26 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den,

naopak, na problém dvojí kvality jsem upozornil již v roce 2015. Níže posílám krátký soupis aktivit, které náš resort za poslední 4 roky podnikl ohledně této problematiky.

• 2015 – oslovení ministrů zemědělství států východní a střední části EU
o informace, zda na svém území registrují stížnosti na dvojí kvalitu potravin a zda podpoří iniciativu ČR o otevření problematiky na půdě Rady EU a oslovení EK.
• 2016 – otevřeno na rozšířené V4, RM pro zemědělství a rybářství, odesláno EK ČR iniciované společné prohlášení ČR a dalších států a odeslány EK výsledky testů provedených v ČR
• 2017 – otevřeno na V4, provedení I. fáze testů kvality, otevření a prezentace výsledku testu na RM pro zemědělství a rybářství, ministr oslovil dopisem společnosti, jejichž výrobky byly testem hodnoceny jako rozdílné, komisařům (Bienkowské, Jourové a Andriukaitisovi) byly zaslány výsledky testu, v Geelu (Belgie) proběhlo setkání zhotovitelů testů dvojí kvality z různých ČS včetně ČR a zástupců Společného výzkumného centra Evropské komise – cílem vývoj jednotné metodiky testování, koncem července obdržen dopis od EK s návrhem konkrétních kroků Komise (vodítka, metodika, kofinancování viz níže).
Skutečnost, že se EK začala tématem zabývat je úspěchem snah ČR a ostatních států, jejich apelací a provedených testů.

Minulý týden 13.10.2017 proběhl v Bratislavě summit k právům spotřebitelů, kde se diskutovala zejména problematika dvojí kvality potravin.  Toto setkání iniciovali předsedové vlád České republiky a Slovenské republiky. Zástupce EK na tomto jednání uvedl, že výsledky dosavadních testů v jednotlivých ČS prokázaly, ze vážný problém dvojí kvality zboží na vnitřním trhu EU existuje. Nadále je nezbytné pokračovat v tomto testování a v transparentním informováni spotřebitelů. Ke spotřebitelům je třeba přistupovat spravedlivé, s důrazem na ochranu jejich zájmů, s cílem posilování jejich důvěry a osvěty. Evropská komise tak i na tomto fóru potvrdila, že se problematikou bude nadále zabývat.

S pozdravem, MJ