Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.12.2017 10:23:33 - Loky

NATO

Dobrý den. Rád bych si něco ujasnil. Vy sami referendum o EU iniciovat nebudete. Kdyby ale bylo, jak byste se v něm hlasovali? Pan Fiala v televizi řekl, že bez NATO bychom byli ztraceni, a že bysme se neubránili. Do NATO také přispíváme méně, než bychom měli. Vy navíc nechcete, aby se naši vojáci účastnili zahraničních misí. Proč by nás pak ale mělo brát NATO jako spojence, kdychom nedodržovali to, k čemu jsme se zavázali? Chápu vás správně, že vy očekáváte, že nás NATO ochrání, ale my proto nemusíme udělat téměř nic? Není to hodně naivní přístup, který se může vymstít?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2017 13:42:25 - Ing. Radovan Vích
 Dobrý den a děkuji za dotaz. Nemáte správné informace. Náš volební program hovoří mj. o přijetí zákona o referendu, které by mělo mít 4 atributy. 1) Minimálně 100 tisíc podpisů;2) Téma nesmí být v rozporu s Listinou základních práv a svobod;3) Může mít i nulovou volební účast;4) Bylo by závazné.
SPD by podpořilo vypsání referenda o vystoupení z EU. Následně prosazujeme model bývalé smlouvy EHS, spolupráci států V4+, popřípadě co njužší spolupráci sousedních států včetně čtyř základních svobod (pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu). V tomto případě bych svým hlasováním toto referendum podpořil, protože EU se mj. po přijetí Lisabonské smlouvy zásadním způsobem změnila a naše členství není dnes z mého pohledu pro nás výhodné.
SPD nepodpoří v současné době vypsání referenda o vystoupení z NATO z několika důvodů o kterých hovořil náš místopředseda Radim Fiala. Je to zejména absence jiné možné alternativy kolektivní obrany našeho státu a EU téměř žádné obranné schopnosti nemá a dlouho mít nebude. Ty mají jednotlivé členské státy. Naše kritika je také vůči agresivní zahraniční politice NATO, která by se měla vrátit ke svému bývalému určení - zabezpečení kolektivní obrany v případě ohrožení anebo napadení členského státu.Naše armáda je nedoplněná, dlouhodobě podfinancovaná a chybí ji prvky teritoriální obrany vlastního území. Nové akvizice buďto jsou odkládány (BVP2) anebo jsou primárně určeny na jednotky vysílané do zahraničních operací na úkor ostatních složek armády. To je potřeba změnit. Je potřeba přehodnotit vysílání našich jednotek do zahraničí do operací bez mandátu RB OSN. Je potřeba mít armádu doma, zásadním způsobem ji posílit (zavedení dobrovolného osmi týdenního základního vojenského výcviku pro odvedence), navýšit počet Aktivních záloh, MO a AČR reorganizovat jako celek a snížit počet osob na MO a podřízených útvarech o 10-20%. Vytvořit nové Operační velitelství a výcvikové základny v každém kraji na přípravu odvedenců a také zásadním způsobem posílit její bojové jádro. SPD má toto připraveno ve svém programu k případné realizaci.Na armádu je také potřeba vyčleňovat tolik prostředků, aby je byla schopna absorbovat. Dosavadní 1% HDP je prostě málo.
Hezký den