JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.12.2017 10:11:44 - zip-zipo

sestavování vlády

Dobrý den, vážený pane Ondráčku. Ptám se vás jako politika a právníka. Jestliže vláda nezíská důvěru a přijde na druhý pokus, zas ji bude sestavovat zase Babiš. Může navrhnut i stejné ministry? Nebo musí se vůbec něco změnit? Je nějaká podmínka, kterou musí při opakovaném pokusu o získání důvěry premiér (nebo ve třetím pokusu předseda sněmovny) splnit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.12.2017 10:27:09 - JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Pokud by první vláda pana Babiše nezískala důvěru následuje druhý pokus, kdy prezident republiky jmenuje předsedu vlády (může, ale ani nemusí jim být znovu pan Babiš) a ten znovu sestaví vládu. Vláda může mít klidně úplně stejné složení jako v prvním pokusu. Žádné podmínky Ústava nestanoví. Taková vláda znovu předstoupí před Sněmovnou a požádá o vyslovení důvěry. Pokud by ani tato druhá vláda nezískala důvěru jmenuje pan prezident předsedou vlády toho koho navrhne předseda Poslanecké Sněmovny. Tím navrženým klidně může být znovu pan Babiš a ten může znovu navrhnout ty samé ministry jako při prvním či druhém pokusu.

Vše potřebné lze dohledat v Ústavě ČR v čl. 68.

Přeji hezký den.

Zd. Ondráček