RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.12.2017 16:16:48 - Svatopluk Král

summit Evropské rady

Dobrý den, jak hodnotíte summit Evropské rady a účast Babiše na něm? Myslíte, že se z jeho nástupem pro nás něco pozitivního změní? Mě přijde, že měl Babiš před summitem velké ambice, ale tvrdě narazil a nepodaří se ani dohodnout z EK ohledně kvót.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.12.2017 11:42:07 - RNDr. Pavel Poc
Vážený pane Králi, 

představa, že se věci na zasedání Summitu řeší “na místě” či "ze dne na den” příliš neodpovídá realitě. Většina zálažitostí je výsledekm dlouhodobého a komplikovaného jednání a vyjednávání.  Aktuální situace s povinným relokačním mechanismem (kvótami), tj. zákaz majorizace v této věci a pochopení, že do budoucna toto není vhodným řešením, není výsledek jednání pana Babiše na jeho prvím summitu ale výsledekem dlouhodobé práce předchozí vlády. Pokud jde o řízení o porušení (infringement) předchozího usnesení Rady o dočasném relokačním mechanismu, pak podle mně nejde o “dohodu s EK” ale o nalezení cesty jak vyhovět podmínkám a nezpůsobit problémy. Jde totiž o to, že tento mechanimus byl ustanoven rozhodnutím Rady, takže jeho anulování by musel provést buď Evropský soud, což se pokud vím na základě žaloby Maďarska nestalo, nebo sama Rada revokací tohoto usnesení, a takový návrh pokud je mi známo nebyl podán ani mi není jasné, jakým mechanismem by tak mohlo být učiněno. Evropská komise je v tomto případě pouze "strážcem (dodržování) smluv” a není v žádném případě kompetentní tolerovat porušování usnesení Rady. Kromě toho byl tento dočasný povinný relokační mechanismus byl již ukončen. Pokud jde o dohodu týkající se aktuální “kvóty” Evropská komise je v tomto případě velmi vstřícná a pokud je mi známo, byla premiérovi nabídnuta možnost formálně dostát rozhodnutí rady podobně jako to učinilo Slovensko (tj, nabídnout v řádu jednotek místa k relokaci) tak, aby bylo možné řízení o pokutě v tichosti zrušit. Tento postup by bez jakéhokoli ohrožení bezpečnostní situace v ČR vedl k ukončení řízení, avšak pan premiér pokud vím tuto nabídku odmítl.  

S pozdravem a přáním příjěmného prožití Vánoc

P. Poc