JUDr. Ondřej Veselý

  • SOCDEM
  • Písek
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.02.2018 17:47:12 - Jana Gabauerova

Lety

Přeji krasny den. Mam dotaz, nevim zda jste jihocech jako ja. Ale zajimal by me Vas nazor na odkup veprina v Letech. Neni to zbytecna investyce, zvlast pro to ze uz jeden pamatnik tam je? Nedaly by se ty penize vyuzit lepe ? A co vy na to ze vsude se pise koncentracni tabor, ale v dostupnych pramenech je jen psano pracovni tabor? Dekuji za Vas nazor.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.02.2018 18:25:04 - JUDr. Ondřej Veselý
 Dobrý den,
přiznám se bez mučení, že výkup vepřína v Letech jsem vždy považoval za náhradu jedné křivdy (byť obrovské), za křivdu jinou (byť daleko menší). A to nejen kvůli vlastním prostředkům na výkup, ale také kvůli pracovním místům a obecnému dopadu na hospodářství regionu, který není z nejbohatších. Nicméně i já uznávám, že stát utratil a utrácí často daleko větší peníze, za úplné nesmysly. A památka obětím hrůz druhé světové války určitě nesmyslem není. I tady však mohu říct, že pietní místo, které je zde vybudováno, považuji za velmi důstojné (navštěvuji jej opakovaně). Spíš bych proto, s ohledem na skutečnosti shora uvedené, uvítal přesun, než likvidaci vepřína.
Pokud jde o pojmenování, považuji za úplně lhostejné, zda používáme výraz koncentrační, nebo pracovní tábor (za pracovní tábory byly označovány třeba některé Gulagy). Podstatné je, že zde za naprosto ukrutných podmínek umírali lidé (zejména děti) a ti, co přežili, byli expedováni do Osvětimi, tedy tábora, o jehož účelu snad není pochyb. A jakékoliv zlehčování utrpení osob vězněných v táboře považuji za odpudivé a hodné důrazného odsouzení.