JUDr. Ondřej Veselý

  • SOCDEM
  • Písek
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.02.2018 9:45:27 - beran 96

Pane poslanče,

podpoříte návrh nového zákona o zbraních a střelivu který pod diktátem EU předkládá vláda ? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2018 17:12:14 - JUDr. Ondřej Veselý
 Dobrý den,
v prvé řadě si dovolím se vymezit vůči obratu "diktát" EU. Považuji za neuvěřitelné, jak rychle jsme zapomněli co všechno dobrého nám vstup do EU přinesl a jak by naše země vypadala, kdybychom do EU nevstoupili. Jenom stručně připomenu, že naše země ekonomicky stojí a padá na exportu a náš export do EU tvoří cca 85% celkového exportu. Díky vstupu do EU u nás máme takřka nulovou nezaměstnanost, rychle rostoucí ekonomiku a stoupající mzdy, řadu opravených a nově vybavených škol, nemocnic, kanalizací, ČOV... Pokud bychom v EU nebyli, byly by u nás bez práce sta tisíce lidí, záviděli bychom úrovni Rumunska a Bulharska a předháněli bychom se s Běloruskem a Moldávií, kdo je na tom ještě hůře.. Součástí vstupu byl pochopitelně taky souhlas s tím, že některé věci budeme rozhodovat společně na nadnárodní úrovni. A i když nad některými rozhodnutími musíme kroutit hlavou, či dokonce ostře nesouhlasit, pozitiva jednoznačně převládají.
Pokud jde o Vaši otázku, pak se zákonem teprve začínáme (dosud nebyl ani v prvém čtení) a teď pochopitelně nemohu předvídat, zda se ke konečné podobě zákona tak, jak přijde do třetího čtení, přikloním, či nikoliv. V obecné rovině si však musíme pokládat otázku, zda dáváme přednost vysoké míře svobody, nebo vysoké míře bezpečnosti, respektive hledat rovinu přijatelnosti. V USA dávají přednost vysoké svobodě držení zbraní, před bezpečností. No a taky se tam, v souvislosti s tím, že má přístup ke zbraním kde kdo, dějí věci. U nás jsme daleko opatrnější a podle mého názoru dostatečně. Ale pokud by šlo např. o to, že bychom museli obnovovat zbroják opět jednou za pěl let, jako kdysi (dnes po deseti letech), tak to jako (legální) držitel zbraně rozhodně přežiji.