MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.08.2012 11:51:55 - hajnej14

re

Nikde jsem nečetl jaký postoj zaujímáte Vy osobně a Vaše strana k zákonu o církevních restitucích.Mohl by jste se vyjádřit k tomuto zákonu a k požadavkům církve?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.08.2012 17:43:50 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
  ano, jsem pro. Nejde o restituce, ale o majetkové vyrovnání církví a náboženských společností se státem
 

 Dojde konečně k odluce, aby stát nemusel platit duchovní, ale aby si je platili sami. Je nezpochybnitelné a Ústavní a další soudy opakovaně deklarovaly, že majetke církvím a náboženskýcm společnostem (jedná se o 17 subjektů, včetně Čs. církve husitské a Federace židovských obcí např.) patří a že byl komunisty ukraden. Spor může panovat pouze o tom, zda nevydaný majeteku, který stát nevydá, protože ho chce pro sebe, kraje, obce, nebo se již vydat nemůže (je zastavěn) apod., plus za peníze, které stát z využívání cizího majetku měl za posledních dvacet, resp. šedesát let (kdy např. v současnosti tento majetek vydělá cca 7 miliard, ale církve a náboženské společnosti dostanou jen asi 3 mld) je adekvátní částka, která je v zákoně navržena. Tato diskuse je legitimní. Osobně si myslím, že je to pro církve a náboženské společnosti nevýhodné, ale jsou ochotny na to přistoupit (všech 17), aby už konečně nebyly závislé na státu. Navíc na tom všichni vyděláme. Stát začně dostávat DPH a přestane dávat miliardy korun na platy duchovních. K nim mohou brzy přibýt i muslimové a další církve.
I my vedeme debatu, nikoli ANO/NE, ale jakou částku a kdy a v jakém režimu vyplatit jako náhradu za ušlý zisk a za nevydaný hmotný majetek. K tomuto konkrétnímu návrhu jsme nebyli přizváni ani od vlády, ani od církví a náboženských společností. Výhrady máme, ještě budeme jednat, zda v senátu tento návrh podpoříme.