Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.02.2018 20:23:56 - janj.

Kapitalismus versus socialismus

Vážená paní inženýrko, je mi 72 roků a zajímá mě Váš názor na otázku proč socialismus, ve kterém moje generace prožila značnou část života, totálně skončil, a tudíž z pohledu evoluce neobstál v konkurenci s kapitalismem? Předem děkuji i za stručnou odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2018 10:55:38 - Ing. Kateřina Konečná
Dobrý den,

Osobně se domnívám, i když samozřejmě uznávám, že nemám Vaše životní zkušenosti, že problém socialismu 80. let bylo primárně to, že už vlastně nevykazoval příliš mnoho socialistického, ale spíše normalizačního. Chyběla již celospolečenské snaha o vytvoření nové a spravedlivé společnosti. Účast na společenských akcích byla brána jako součást práce a nikoliv jako součást nějakého snažení. Zlidovělo rčení: "Kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu", což je samo o sobě pro socialistický stát smrtící. Navíc šedá ekonomika začala čím dál více dusit oficiální ekonomiku státu, což nikdy není dlouhodobě udržitelné.

S pozdravem,

Kateřina Konečná