Ing. Stanislav Blaha

Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • ODS
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.03.2018 15:56:16 - petrforbersky@seznam.cz

Co říkáte na rezignaci Ondráčka?

Podle mě to udělal jen proto, aby mohli jít s ANO do vlády - pak totiž získají mnohem více lukrativních pozic. Kdyby to neuděl a ANO ho nevolilo, nemohli by vládu podořit - teda pokud by se nechtěli znemožnit ještě více. Děkuji za váš názor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.03.2018 15:40:07 - Ing. Stanislav Blaha
Dobrý den,
 
Je to jistě z jedna variant. Ústup Ondráčka z pozice šéfa parlamentní komise pro kontrolu GIBS, aby se uklidnil tlak veřejnosti, to by mohlo Babišovi vyhovovat. Sám jsem přesvědčený o tom, že on je tou situací velice zneklidněný, takže potřeboval „zdroj“ toho napětí odstranit. Nejspíš se komunistům jejich momentální politickou prohru pokusí nějak kompenzovat. Ale aby šel pragmatismus ANO až tak daleko, že by s KSČM rovnou vstoupilo do vlády, to bych se opravdu moc divil. Samozřejmě – museli jsme si v posledních měsících zvyknout na mnohé. Avšak tato varianta by dlouhodobě nemohla být výhodná ani pro ANO, ani pro KSČM. Komunisté jsou volebně nejslabší za celou svoji historii. Pokud by se vzdali svého, řekněme, levicově velice kritického až radikálního hlasu, ztratili by pro statisíce voličů hodnotu. Spíše očekávám, že se postupně stanou mnohem radikálnějšími, než dnes jsou. Ani ANO by z takového spojenectví nic nezískalo. Babiš bude chtít stále častěji hrát na notu umírněného spojovatele. Efekt „bořiče starých nepořádků,“ za kterého se prohlásil v roce 2011, se už brzy vyčerpá, pokud se už nevyčerpal. Ze všeho nejvíc by teď potřeboval jednobarevnou vládu, která by se opírala o demokratické strany, a to pokud možno o jednu „levicovou“ (ČSSD) a jednu „pravicovou“ (KDU-ČSL, STAN, TOP09, ODS). To zatím nepřipadá v úvahu, takže se musí „dočasně“ opřít o SPD a KSČM. Myslím, že nestojí o to, aby se na okamurovce a komunisty musel spoléhat další 3,5 roku.
 
Uvidíme. Sám bych po volbách nejvíce vsázel na staronovou koalici ANO + ČSSD + KDU-ČSL. Okamžité námluvy Babiše s KSČM a SPD mě překvapily. Možná to byla taktika, aby ukázal demokratickým stranám, že klidně bude vládnout i s nesystémovými stranami, takže aby si nekladly žádné velké požadavky. Chtěl tím jednoduše ještě posílit svůj nepochybně nesmírně silný mandát. Ale je to samozřejmě moje spekulace.
 
Moc Vám děkuji za dotaz. Jsem rád, že Vám není dění v České republice lhostejné.