Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.03.2018 19:59:48 - laco

Státní dluhy

Poprvé v dějinách USA státní dluh této země překročil 21 bilionů dolarů. Informuje o tom CBS s odkazem na údaje Ministerstva financí USA. Nejen v USA, ale i v řadě států EU (Řecko, Itálie, Francie, Španělsko a další) dosahují státní dluhy astronomických hodnot, který u mnoha států převyšuje roční HDP daného státu. Řada významných ekonomů prohlašuje, že tyto dluhy jsou prakticky nesplatitelné. Jak dle Vás budou tyto státy své dluhy řešit: válečným konfliktem, inflací, utahováním opasků, na úkor druhých států, nebudou se o dluhy zajímat - po nás potopa s následným bankrotem státu, nebo existuje i jiný způsob jak tyto státní dluhy řešit.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.03.2018 6:26:31 - Ing. Antonín Seďa
 Popsal jste téměř všechny možnosti, kromě vyhlášení státního bankrotu, což je ovšem nepravděpodobné či odlužení na úkor bank. Právě situace v bankovním sektoru v mnoha zemích ukazuje, že je třeba změnit kapitalismus honby za ziskem na udržitelný rozvoj, kde se budou efektivně a s rozmyslem využívat zdroje, které ještě máme. Pokud se poučíme z historie, pak se opravdu nedostatek zdrojů, tedy i těch finančních, řešilo válkami. Dnes je naštěstí situace v Evropě jiná, zejména z důvodu Evropské unie. USA řeší nedostatek peněz například zvýšeným přílivem peněz z FED na rozvoj infrastruktury apod. Problém neregulace či špatné regulace finančního sektoru ukázala finannčí krize v letech 2008 až 2009. Ta se může opakovat. Proto je dobré si pohlídat náš bankovní systém. Jak je vidět na příkladu Řecka, mnohé dluhy se mu odpustí, ovšem za předpokladu změn v jejich vládní politice, zejména sociální či dojde k privatizaci. Nejprve průmyslu, infrastruktura a posléze veřejných služeb. Tohle vše nakonec zaplatí daňový poplatník. To přece známe v menší míře také, když se sanovaly banky po vládách Václava Klause a české pravice.