Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2018 13:45:20 - Dominik G.

Proč a zase proč

Proč bychom se snažili otrávit nějakého špiona, co s námi nemá nic společného? Pokud nevyloučím, že je jed od nás, proč bychom ho používali? A kdo by o tom měl rozhodnout? Je divné, že by se tak stalo a nikdo by nic nevěděl. Někdo přeci musel dát pokyn nebo nařízení, ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.04.2018 18:22:30 - Ing. Radovan Vích
 Dobrý den a děkuji za dotaz.

Ze všeho doposud uvedeného je zřejmé, že s takovou látkou (resp. látkami) bylo seznámeno více zemí a jednalo se často o veřejně dostupné informace. Není se tedy co divit, že prezident Miloš Zeman zadal BIS úkol ověřit informace ohledně zapojení České republiky do tohoto případu, případně výrobu, skladování a použití. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová tento prezidentův postoj podpořila. Doufejme, že se nepotvrdí. Standardní postup v takové situaci bývá nejprve zajistit důkazy, zjistit viníky, potrestat viníky.

Zajímavé je, že do Británie přijeli zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní, aby odebrali vzorky, až v pondělí 26. března 2018, tedy v den, kdy se už hromadně vyhlašovaly diplomatické sankce proti Rusku. Tato organizace bdí nad dodržováním Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich ničení. Signatáři této úmluvy se zavázali k nepoužívání chemických zbraní a likvidaci jejich starých zásob (např. bývalý Sovětský svaz). V této souvislosti je třeba připomenout, že i USA pomáhaly s dekontaminací laboratoří v Uzbekistánu, kde se dříve tzv. novičok testoval. Je také pozoruhodné, jak rychle Velká Británie věděla, o jakou látku se jedná, když zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní předpokládají, že jim testování bude trvat cca 14 dní.  A Velká Británie rozesílala vzorky údajně použité otravné látky spojencům dříve, než měl mezinárodní kompetentní orgán možnost sám provést průzkum prostoru a objektu jejího použití a vzorky z kontaminovaného prostředí odebrat a analyzovat.

Roztáčet spirálu vzájemných diplomatických sankcí není řešením, dokud se věrohodně nepotvrdí, že se útok chemickou látkou stal tak, jak je popisováno, a byl jasný viník. Osobně mě také zajímá, co by se stalo, kdyby se nakonec prokázalo, že za útokem stál někdo úplně jiný....

Hezký den