Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.04.2018 16:39:20 - laco

Delegace politiků a podnikatelů Rakouska v Číně




Rakouský prezident, rakouský kancléř ,třetina vlády , 150 velkoprůmyslových podnikatelů, vědci, umělci, novináři ...atd. odlétají na celý příští týden do Číny. Rakouský prezident bude v Číně chválit gigantický čínský ekonomický skok vpřed v posledních 35 letech a celá tato mamutí delegace se v Číně pokusí navázat všestranné přátelské vztahy s Pekingem. Jak v souvislosti s kritikou našeho prezidenta ve věci navázání přátelských vztahů s Čínou hodnotíte kroky sousedního rozvinutějšího státu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2018 6:15:11 - Ing. Antonín Seďa
 Dnes téměř každý stát na světě, včetně USA či RF spolupracuje s ČLR. Na tom není vůbec nic divného. Politika je totiž velmi úzce svázána s ekonomikou nebo i opačně ekonomika je úzce svázána s politikou. Problém, který může nastat je ten, že se důsledně nezváží dopady ekonomické spolupráce na politiku. Čína je nejvíce expandující ekonomikou světa a ve své expanci, kterou mají Číňané v genech, nedělá rozdíl, zda expanduje v Evropě, v Africe či latinské Americe. Takže z tohoto pohledu bych panu prezidentovi M.Zemanovi nic nevyčítal, ba právě naopak. Nicméně na stranu druhou je cítit, že ekonomické podlézání a neplatí to prosím pouze o ČLR, musí mít jisté morální, společenské a politické tradice. A především musí mít základ v národních zájmech České republiky. A tady si nejsem stoprocentně jistý, zda některé investice či spíše prodeje jdou tímto správným směrem. Když se podíváme na nevyváženost zahraničního obchodu s Čínou, pak je třeba vzít v úvahu nutnost českých investic v ČLR. A ta, tak jako USA či RF, si svůj vnitřní trh chrání. Proto v rámci ekonomické spolupráce bych přivítal i politický tlak na rovnoprávný přístup českých investic v zahraničí. To, co provádí rakouská strana, se nevymyká aktivitám jiných evropských i mimo evropských zemí ve vztahu k ČLR.