doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.04.2018 14:22:49 - Ballu

kouření

Pane doktore, co si myslíte o plošném zákazu kouření v restauracích, ale i tam, kde se vlastně jídlo nepodává a maximálně jen nějaké chuťovky? Je opravdu nutné mít nejpřísnější zákon ze všech? Já třeba věřím, že by lidi sami ukázai co chtějí

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2018 15:36:35 - doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.
Vážená paní,
Jako předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR se plně ztotožňuji se stanoviskem pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že by bylo chybou měnit protikuřácký zákon po tak krátké době. Již první data zveřejněná Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jasně ukazují, že zákaz kouření má příznivý vliv na zdraví českých občanů. Za období červenec až listopad 2017 bylo hospitalizováno v nemocnicích téměř o 10 tisíc pacientů méně než ve stejném období v roce 2016. Argumenty odpůrců tohoto zákona se neopírají o žádná fakta, motivace změnit tento zákon je učiněná pouze na základě emocí.
Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který zákaz kouření upravuje, byl v rámci legislativního procesu podroben široké společenské diskuzi. Jakákoliv změna by v současné době byla neuvážená. Každoroční náklady na zdravotní péči o kuřáky jsou asi 100 miliard korun. 
V souvislosti s návrhem na zrušení zákazu kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb a umožnění zřizovat kuřárny například i v kinech, koncertních sálech, sportovních halách a podobně, je nezbytné zdůraznit, že tato řešení se opakovaně ukázala jako neúčinná. Existují vědecké důkazy o tom, že různá technická řešení, včetně větrání, filtrace vzduchu a zřizování prostor vyhrazených pro kuřáky, před expozicí tabákovému kouři neochrání. 
Zákaz kouření chrání nejen zdraví návštěvníků provozoven stravovacích služeb a dalších zmíněných prostor, ale také zaměstnance, kteří v těchto prostorách vykonávají práci.