Ing. Stanislav Blaha

Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • ODS
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.05.2018 14:15:05 - Majrika

Finanční audit

Kdo bude dělat audit hospodaření předchozí vlády? Předpokládám, že je to v kompetenci ministerstva financí a tedy ANO. Myslíte, že jde takovému auditu věřit? A co je podstatnější, proč nikdo ani v době ekonomické krize plýtvání státními penězi neřešil? Proč mají členové vlády nárok na policejní doprovod, proč smějí používat modré majáčky? Každý musí být přeci v práci včas a většina z nás nemá času nazbyt. Nemyslíte, že i proto lidi nemají politiky rádi? Vám to přijde spravedlivé?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2018 15:54:47 - Ing. Stanislav Blaha
No, já to vezmu spíše od konce. Je možné, že lidem se zdá ochrana ústavních činitelů nepřiměřená a považují ji za formu papalášství. Existuje však mnoho dobrých důvodů, proč nejvyšší ústavní činitele chránit. Ochrana není primárně kvůli tomu, aby mohli ústavní činitelé rychle projíždět Prahou. Avšak v zácpě stojící ministr obrany by mohl být jednoduchý cíl. Tolik k té druhé části otázky. A teď k té první části: na hospodaření státu u nás podle Ústavy dohlíží Nejvyšší kontrolní úřad, což je na vládě nezávislá instituce. NKÚ pravidelně zveřejňuje výsledky svých šetření a často konstatuje pochybení v řádech i desítek miliard korun. Nejčastěji se jedná o různá formální pochybení s nulovým dopadem na oprávněnost výdajů (například chybějící podpis na cesťáku), ale jsou mezi zjištěnými problémy i některé závažné skutečnosti. Ty se samozřejmě řeší. Jestli jste měl na mysli nějaké systémové výdaje, tak ty lze měnit pouze zákonem. Není-li politická síla ke změně zákona, nelze zákonem zajištěný výdaj nevyplatit. To nemůže udělat ani vláda, natož aby to dokázala opozice.