MUDr. Věra Procházková

  • ANO 2011
  • Karlovy Vary
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2018 19:59:09 - JanazPrahy

Zákon o eutanázii ? 2.díl dotazu

Dáváte příklad Holandska - víte, že nizoz. vláda přišla s návrhem zákona, který by legalizoval asistovanou sebevraždu pro lidi, kteří mají pocit, že jejich život se naplnil, ale nutně nejsou nevyléčitelně nemocní? https://www.novinky.cz/zahranicni/417359-nizozemsko-chce-eutanazii-i-pro-ty-kteri-nejsou-smrtelne-nemocni.html  Dokonce asociace NVVE žádá, aby eutanázie byla oficiálně rozšířená i pro ty, kteří  dosáhli 70 roků https://www.euportal.cz/Articles/14776-nizozemi-konecne-vyresilo-problem-s-duchodci-eutanazie-pro-lidi-nad-70-let.aspx. Zmanipulovat někoho, že se jeho život naplnil, není těžké. Jako příklad je možné uvést  nedávnou aféru Modrá velryba.  I já jsem měla v rodině případ onkologicky těžce nemocného a trávila jsem s ním téměř veškerý čas jeho nemoci. Jsem přesvědčená, že tito lidé stále doufají, že se uzdraví, že se najde možnost, jak je vyléčit, i když někdy mohou pronést věty, že by si přáli umřít. Prosazovat eutanázii je prosazovat něco, co nám nepřísluší.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.11.2018 19:55:49 - MUDr. Věra Procházková

Dobrý den,

předem se omlouvám za pozdní odpověď. Opravdu mnoho času mi nezbývá a pokud se nějaký objeví, jako například nyní, kdy čekám na záchrance, kde sloužím, na výjezd.

Já jsem z principu velmi liberální člověk. Ve svém životě jsem zažila bohužel již mnoho pacientů, zcela racionálně myslících, kteří si přáli pomoc, aby mohli ukončit svůj život. Včetně mé rodiny, kde mi zamřeli všichni příbuzní, co jsem znala a jsou po smrti na rakovinu. Umírali těžce. Dusili se a nebylo jim pomoci. Slíbila jsem si, když umírala má matka, zdravotní sestra, která ošetřovala stejně nemocné pacientky a pak zemřela na to samé, že zkusím něco udělat pro to, aby si lidé mohli vybrat a měli tu příležitost. A to ve chvíli, kdy doufat již přestanou.

A mimochodem, opravdu věříte, že dnes takto nemocný člověk není zneužitelný pro vše, co jste zmínila?