Ing. Stanislav Blaha

Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • ODS
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2018 14:32:55 - Damph

Váleční uprchlíci?

EU navrhuje aby na severu Afriky vznikla střediska pro vyřízení azylu kde by se oddělili ekonomičtí migranti od válečných uprchlíků kteří by měli nárok na azyl v Evropě. Ale je toto správné? Když se podíváme tak v Evropě běžně dostávají azyl lidé z Eritreje nebo Somálska. Ale proč jej dostávají když tito lidé v utlaku mohou jít do nejbližší bezpečné země hned vedle - do Etiopie, kde lidé běžně jezdí třeba na dovolenou? Nemyslíte že takovíto lidé v utlaku opovrhují bezpečnou zemí a jdou zkrátka za lepším do Evropy a tím se z nich stávají ekonomičtí migranti? Proč dávat azyl v Evropě lidem kteří jdou přes půl Afriky a přecházejí bezpečné země?
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.06.2018 8:46:30 - Ing. Stanislav Blaha
Podporuji vznik sběrných středisek mimo Evropu. Z krátkodobého a střednědobého hlediska je to nejlepší způsob, jak se migrační vlně bránit. Samotné azylové řízení nezakládá nějakou povinnost udělit azyl. Sám jistě víte, že konkrétně Česká republika má tak přísné podmínky pro udělení azylu, že je prakticky nemožné u nás azyl získat. V některých případech, jako například nedávno u skupiny čínských křesťanů, jsou podle mého názoru až za hranou. Máte však pravdu, že ani zřízení sběrných táborů neřešení primární problém. Ten má velice hluboké kořeny a je to směs náboženských, rasových a politicko-správních problémů. 
Čili pro Eritrejce vůbec nepřipadá v úvahu například Etiopie, od které se Eritrea odštěpila po kruté občanské válce. Nehledě na náboženské důvody, které k tomu vedly. O Somálcích ani nemluvě. Africké státy navíc mezi sebou mají vztahy a vazby, které jsou pro nás velice nesrozumitelné. Státy vznikly zcela uměle a sdružily i nepřátelské kmeny, které mezi sebou vedou neustálé války. Podle mého zcela soukromého názoru je situace v některých státech řešitelná pouze na úrovni mezinárodní vojenské akce a, řekněme, trvalé přítomnosti cizích vojáků. 
Co je však hlavní: Obyvatelstvo Afriky přibývá neskutečným tempem. Ještě na začátku 90. let bylo Evropanů více než Afričanů. To se úplně změnilo. Dnes je Afrika téměř dvakrát lidnatější než Evropa. Taková Nigérie má už 190 milionů obyvatel (a za dalších 15 let má mít až 260 milionů obyvatel). Hlavní město, Lagos, má 21 milionů obyvatel, takže se jedná o jedno z největších měst na světě. Navíc Afričané bohatnou, takže vlastně logicky touží po větším konzumu. Jediným dlouhodobým řešením je přesměrovat investice do Afriky a orientovat se na obchodní vztahy. Je to možné, jenom to chce překonat mentální bariéry, které se na úrovni OSN budují od 50. let minulého: Kolonialismus starého typu nikdo nechce, protože nebyl efektivní. To je jasné. Ale ochrana investic je alfa a omega fungujícího obchodu. Čili svět by si měl zvyknout, že armády vyspělých států budou trvale přítomné na území těch méně vyspělých...