PhDr. Pavel Čáslava

  • Sokolov
  • Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.08.2012 9:22:29 - tina marková

Každý systém, byť sebe lépe míněný se dá zneužít

Jak vnímáte snahu ministerstva práce a sociálních věcí utlumit dětské domovy a většinu dětí převézt do náhradní rodinné péče? Novým pěstounům by za to byly pak vypláceny peníze, a tím by se dle předkladatelů zákona ušetřilo. Nestane se tak s dění prostředek byznysu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.08.2012 9:52:05 - PhDr. Pavel Čáslava
Aktivity ministerstva práce a sociálních věcí vnímám jako snahu zavést systém, který je běžně používán v evropských státech a který může zajistit, aby větší počet dětí vyrůstal v přirozeném rodinném prostředí namísto ústavů. Tedy nikoliv jako samoúčelnou snahu utlumit dětské domovy. Pokud vím, všechny typy péče o ohrožené děti budou fungovat dále vedle sebe. Pěstounská péče se pouze vrací svému původnímu účelu: nemá být skrytým osvojením ale dočasnou péčí o děti, jejichž rodiče mají zcela nebo zčásti zachována svá rodičovská práva. Zákon připravený ministerstvem nastavuje podmínky, které zajistí profesionalizaci pěstounství a jeho kvalitní fungování ve prospěch dětí. Odměna pro pěstouny bude považována za plat, nikoliv za sociální dávku. Pěstouni si tak budou moci například tento příjem zahrnout do důchodu. Každý systém, byť sebe lépe míněný se dá zneužít. Aby se děti nestaly prostředkem byznysu musí ohlídat především sociální pracovníci v oblasti péče o ohrožené děti na obcích. Jejich práci dává nový zákon pevné obrysy, a nové nástroje. Účinné moderní postupy a standardy, které by měly zvýšit kvalitu sociální práce a omezit doposud přetrvávající subjektivismus.