Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.09.2018 17:13:16 - laco

Krize sociálně politických stran v Evropě

Eurozprávy: "Že se ČSSD, naše nejstarší politická strana, stala na českém politickém kolbišti z obra naprosto marginální silou neušlo asi žádnému z pozorovatelů české politiky. Již však méně je pro mnohé známý fakt, že to není české specifikum. Preference sociálních demokratů padají všude po Evropě a většina voleb pro ně končí katastrofou." V čem Vy vidíte podstatu totálních propadů ve volbách sociálně demokratických stran v evropských zemích (naposled volby ve Švédsku) a existuje, dle Vás, návod na politický restart evropských sociálně demokratických stran?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.09.2018 14:25:36 - Ing. Antonín Seďa
 Nemyslím si, že ve Švédsku dopadli sociální demokraté tragicky, tak jako u nás. A například Labour Party ve VB je na tom dnes s preferencemi lépe než konzervativci. Ale připouštím, že tam je situace poněkud jiná, než jinde v Evropě. Těch příčin je několik a například propad ČSSD byl analyzován na několika stranách. Je třeba si uvědomit , že politika je běh na dlouhou trať a že řada politických rychlokvašek, také brzy skončila. Bylo to dáno programovým a ideovým neukotvením. A tak si myslím, že se v budoucnu bude situace opakovat. Ale k těm příčinám. Za prvé ČSSD a řada socialně demokratických stran povětšinou musí napravovat chyby předchozích pravicových vlád. Což jim bere hodně politické síly. Za druhé, sociálně demokratické strany velmi špatně a pozdě reagovali na migrační krizi. A protože jsou většinou proevropské, pak také dostatečně nevnímali problémy Evropské unie. Ale zejména, politický program levicových stran se hodně posunul do středu, takže vlastně se klasické dělení na levici a pravici zastřelo. Protože řada pravicových stran vytunelovala politické programy levice. Příkladem je politické hnutí ANO 2011, které populisticky vytunelovalo program ČSSD a částečně loví i ve vodách KSČM. POlitický restart je možný a brzy nastane. A to v období ekonomické krize či po období šíření strachu z migrace. Levicové strany se musejí změnit a modernizovat. Nejen svůj program, ale i stanovy a vnitřní rozhodovací mechanismy. A pokud jsme u toho politického programu, je třeba se vrátit k podstatě levicových programů a umět srozumitelně tento program vysvětlit široké veřejnosti. A také to chce nové politické reprezentatnty moderní levice.