Bc. Vojtěch Pikal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.10.2018 14:35:45 - Jáchym Grál

Kdo schvaluje zahraniční cesty poslanců a zkoumá někdo jaké jsou náklady?

Zkoušel jsem na stránkách sněmovny hledat, kdo a kam z poslanců cestuje a za jakým účelem, ale tyto informace jsem nenašel. Hledám blbě nebo proč to tam není? A pokud není, tak proč? Nechápu třeba, proč za jednu stranu cestuje více poslanců, i když třeba sedí i v jednom výboru. Není to plýtvání penězi?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.10.2018 12:28:01 - Bc. Vojtěch Pikal
Vážený pane Grále, 

Proces schvalování služební cesty je následující:

Zahraniční cesty se zpravidla konají na základě pozvání ze zahraničního parlamentu. Tyto pozvánky jsou adresovány protějšku z daného zákonodárného sboru. Pokud se poslanec rozhodne cestu uskutečnit, píše se na předsedu Poslanecké sněmovny žádost o schválení, která je následně zpracována a postoupena ke schválení na Organizační výbor. Cesty se mohou konat rovněž na základě vlastní iniciativy poslance, výboru apod.  – vždy ale musí být obhájeny v Organizačním výboru a schváleny.

Pokud je cesta schválena, je žádost předána zahraničnímu odboru, který má na starost veškerou organizaci (nákup letenek, zajištění ubytování, zajištění valutového vybavení atd.). Trochu jiný je postup v případě předsedy Poslanecké sněmovny, o jehož program se stará protokol. Co se týká nákladů na danou služební cestu, tak tam nelze náklady obecně vyčíslit. Často zahraniční parlament zajišťuje ubytování, stravu a sněmovna hradí pouze dopravu – vyčíslení individuální. Každý poslanec dostane i zmíněné valutové vybavení, jehož výše je určena vyhláškou Ministerstva financí ČR.

Na stránkách sněmovny není přesný odkaz na služební cesty orgánů Poslanecké sněmovny či jednotlivých poslanců. Informace lze však vyčíst z týdenních přehledů, které lze nalézt pod odkazem na kalendář Poslanecké sněmovny (a to i zpětně ve volebních obdobích).

Zahraniční cesty se konají v rámci tzv. parlamentní diplomacie, jejímž primárním cílem je nastavení nových informačních kanálů (vizte, prosím, info o parlamentní diplomacii a jejím významu). 

S přáním hezkého dne 
Vojtěch Pikal