Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.11.2018 20:50:16 - laco

Ovlivňují ministři vnitra vyšetřování policie ČR?

Předseda ČSSD Jan Hamáček:“ Sociální demokraté dnes nebudou hlasovat pro nedůvěru vlády. Zejména proto, abychom zajistili, že se všechny kauzy řádně vyřeší. Nechci si ani představovat, jak by to vypadalo, když by na Vnitro přišel zástupce Okamurovy strany nebo někdo z hnutí ANO.“ Ve své podstatě, asi z vlastních zkušeností, předseda ČSSD lidem řekl, že je běžné ovlivňování kauz, které šetří policie ČR a to ze strany ministra vnitra. Kdyby tomu tak nebylo, tak by výše uvedená slova snad nemohl Hamáček říci. Lze tedy, dle Vašeho názoru, z pozice ministra vnitra ovlivňovat kauzy řešené policí ČR? Ovlivňovali snad ministři vnitra vyšetřování kauzy Čapí hnízdo? Jsou legislativně vytvořeny podmínky pro to, aby ministr vnitra nemohl ovlivňovat vyšetřování PČR?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.11.2018 6:25:36 - Ing. Antonín Seďa
 To je dotaz na bývalé ministry vnitra. Já mohu potvrdit, že například kauza Kubice, byla ovlivněna ministrem vnitra na 100 %. Nicméně jsem přesvědčen, že vyšetřování kauz je pod dohledem státních zástupců. Problém, který naše orgány činné v trestním řízení mají, je pomalé vyšetřování a rozhodování. A pak jsou velmi dlouhé soudní procesy, což způsobe rozličné spekulace. Výrok předsedy ČSSD je logický a odráží současnou situaci na politické scéně. Výměna ředitele GIBS, snaha o výměnu ředitelů zpravodajských služeb, ukončení služby prezidenta Policie ČR apod., tohle vše jde za těmito pochybami. Takže pokud ČSSD bude mít pozici ministra vnitra, pak by nemělo docházet k ovlivňování kauzy Čapí hnízdo ze strany vyšetřovatelů. Ti by měli mít čas a prostor k řádnému vyšetření, protože premiér neustále politicky a mediálně tlačí na orgány činné v trestním řízení. Kdo to nevidí, tak je politicky i lidsky slepý. Proto mimochodem chtěla ČSSD i ministerstvo spravedlnosti, pod které spadají státní zástupci. Opět stejná situace , jak i policistů. A příklad kauzy reorganizace Policie ČR v minulém volebním období ukazuje, že nejen vyšetřovatelé, ale zejména Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, se nechovalo nezaujatě. Podle mého názoru je pro demokratický vývoj v České republice opravdu nejdůležitější nezávislost orgánů činných v trestním řízení a soudců. To by měla být priorita pro každou demokratickou politickou stranu v zemi.