JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.12.2018 17:10:19 - PotrebujemTatikaZizku

Kdy bude líp?

Vážená paní ministryně,

přečetl jsem si Vaše odpovědi k otázkám týkající se kritiky využití financí z privatizačního fondu. Víte, mě by zajímalo, když se ekonomice tak daří, proč se nezvýší rezervní fondy, jako ochrana na případnou krizi. Obzvláště když ji někteří ekonomové předpokládají již v příštím roce. Nebo proč se nezvýší splátky dluhu a nesníží zadlužování. Každá vláda by se měla snažit mít vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet, nikoliv deficitní. Zrušte zbytečné neziskovky nebo alespoň jejich financování z rozpočtu (TI, pro-migrační, pro-integrační, pro-gendrové atd.). Udělejte zátah na úřadech a institucích za účelem odhalení a zrušení "pozic mrtvých duší". Tj. pozic, které jsou uměle udržovány, aby na ně byly vypláceny finance, ale jsou vyhlašována VŘ pouze naoko, protože nakonec je VŘ zrušeno. Např. u ČOI se mi to stalo několikrát a mám tak u nich na tuto činnost podezření. Jsou však i další možnosti úspor, třeba předražené zakázky.

Přeji hezké svátky a šťastný Nový rok.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 16:09:48 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
ono to hospodaření vyrovnané, respektive přebytkové již je. Loni byl státní rozpočet v přebytku 2,9 miliard Kč. V roce 2016 jsme dokonce dosáhli rekordního přebytku 61,8 miliard Kč a o rok později jsme měli téměř vyrovnanou bilanci.
 
Také vládní sektor jako celek už několik let hospodaří s přebytkem a navíc státní dluh je nízký a stabilizovaný, což nás řadí mezi nejlépe hospodařící země EU. Podíl státního dluhu na HDP jsme snížili ze 41,4 % v roce 2013 až na loňských 30,7 %. A nominální výše státního dluhu za stejné období klesla o více než 61 miliard. To oceňují ve svých hodnoceních i prestižní ratingové agentury, které řadí naše veřejné finance do evropské špičky.
 
Také bych ráda připomněla, že od roku 2016 je v přebytku také strukturální saldo, které zachycuje bilanci našeho hospodaření očištěnou od vývoje ekonomiky. Loni bylo strukturální saldo v přebytku 1,1 % HDP, což nás v Evropě řadí opět na přední příčky. Co to znamená? Že se nespoléháme na ekonomický růst a že zdravá kondice veřejných financí je výsledkem naší odpovědné fiskální politiky. Pokud by tedy měly někdy přijít horší časy, my na to budeme připraveni.
 
To, že ekonomika nyní zpomaluje, nás nepřekvapuje, prostě se vrací na svůj dlouhodobý průměr. V aktuální prognóze počítáme pro rok 2020 se stále solidním 2,4% růstem. Díky tomu, že udržujeme přebytkové a málo zadlužené veřejné finance, máme rekordně nízkou nezaměstnanost, a možná paradoxně i řadu volných pracovních míst, nám při ekonomickém zpomalení rozhodně nehrozí tvrdý pád. Dokážeme i bez s drastických škrtů zvládnout to, co ekonomové nazývají „soft landing“, tedy měkké přistání.
 
Jsem toho názoru, že prevence je vždy lepší než léčba. Proto budeme s ostatními ministry pokračovat v hledání úspor na správných místech. Mám na mysli zejména snižování nákladů na provoz rezortů a snižování počtu úředníků ve stání správě. A také modernizovat nepřehledný a nákladný systém sociálních dávek, aby sloužil skutečně potřebným.
 
Co se týče „mrtvých duší“ ve státní sféře, tento problém řešíme v tak velkém měřítku jako vůbec první vláda. První vlaštovkou bylo zrušení 1 300 míst v letošním roce, na kterém jsme se dohodli, když jsme loni dávali dohromady státní rozpočet. Z toho 356 míst připadá jenom na rezort financí. Ale to je jen začátek. Přebytečná místa ve státní správě rozhodně chceme snižovat i v dalších letech.
 
Ať se Vám daří.
Alena Schillerová