JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2011 21:30:51 - ivo

Jak dál s odpočívadly?

Dobrý den pane ministře, budete prodávat odpočívadla u dálnic? Kolik myslíte, že se na tom dá vydělat? Koupí si někdo třeba obří odpočivadlo pro kamiony?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2011 8:49:25 - JUDr. Vít Bárta
 Dobrý den,
dopravní superstrategie se zabývá i tématem odpočívadel (odborně odpočívek). Ministerstvo dopravy si klade pro další roky za úkol prověřit efektivnost jejich správy a porovnat výhodnost takových jednotlivých kroků. V úvahu přicházejí tři scénáře: 1/ Ponechání součastného stavu, kdy vlastníkem je stát. 2/ Pronájem odpočívek jednomu subjektu, 3/ možnost prodeje.
Každý z kroků má své výhody a své nevýhody.
- pokud si stát ponechá odpočívky, bude i nadále v pozici realitní kanceláře, kdy s každým provozovatelem uzavírá smlouvy, řeší nesrovnalosti mezi nájemci, platí poplatky.... Ponechává si ale tento majetek ve svém vlastnictví.
- zřejmě ideálním případem by byl pronájem všech odpočívek jako celku nějakému subjektu za podmínek výhodných pro stát. Odpadla by ona "realitní" část správy.
- zvažovanou ale nejvíce problematickou variantou je i prodej. Sice přináší zisk do státní kasy, ale jen jednorázově.Navíc zde narážíme na spoustu souvisejících problémů, jako je zajištění zimní údržby na takových soukromých odpočívkách, zajištěním bezpečnosti policií na těchto plochách, zda to prodávat i s odbočovacími pruhy nebo jen čistou plochu, atd...
Zatím není rozhodnuto o žádném kroku. Stát se zavazuje provést poprvé v historii potřebnou analýzu jednotlivých kroků a předložit jí vládě k dalším rozhodnutím.