Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.01.2019 12:37:14 - laco

Unie v Unii či hroucení EU?

Komentátorka Karolína Stojneková:" Tak já pořád čekám a čekám, až se Honzejci, Ehlové, Palatové a jiní europromotéři pochlapí a napíšou komentář - abych vůbec věděla, co si mám to tý včerejší smlouvě myslet. Čekám, jak mi kucí vysvětlej, že to, že se Němci a Francouzi v naprostý tichosti dohodli na něčem, o čem těch zbejvajících 26 členů krapánek zapomněli informovat, je cajk. Že je cajk, založit si svojí vlastní Unii v Unii. A ono pořád nic! " Jak Vy hodnotíte význam smlouvy, podepsané v Cáchách mezi Německem a Francií? Začíná se EU dělit či v souvislosti s Brexitem hroutit na základě výkonností ekonomik?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.01.2019 13:07:54 - Ing. Antonín Seďa
 Smlouva mezi Francií a Německem ukazuje, že dlouhodobé informace a diskuse kolem dvourychlostní Evropské unie nebyly plané. Současná situace ve světě, ovlivňována globálním kapitálem a jeho ideologií neo liberalismem, povede nejen k ekonomické, ale i politické válce. Zároveň to bude boj o dominanci ve světovém obchodě. Zkráceně řečeno, již dnes existuje boj mezi světovými mocnostmi o nadvládu v ekonomické oblasti a tím pádem i v politice. Základem nejsou ani tak daně na dovoz zahraničního zboží či podpora domácího průmyslu a obchodu, ale příprava a hlavně realizace Průmysl 4.0, robotizace, digitalizace apod. , chcete-li další průmyslové revoluce. Tento další vývoj je podmíněn, a to zejména v Evropě, vzájemnou spoluprací. Příkladem takové spolupráce je přímo smlouva z Cách. Když jsem ještě jako poslanec navštěvoval rozličné firmy na západ od nás, pochopil jsem nutnost vzájemné spolupráce, a to nejen v mém sledovaném ranku letectví, kosmonautiky či v obranném průmyslu. Zároveň jsme měl možnost navštívit vývojová a výzkumná centra, včetně Silikon Valley v Kalifornii či známých světových univerzit. Je třeba také dodat, že Německo a Francie jsou zastánci prohlubování evropské integrace, čemuž napovídá i znění smlouvy o spolupráci. Osobně jsem přesvědčen, že je teď na politicích České republiky, zda si přestanou navzájem rozbíjet své bábovičky na našem pískovišti. A konečně začnou řešit problémy, které trápí naši zemi, ale i ostatní evropské země. Pokud chceme zachovat evropský sociální model, pak je nutno modernizovat průmysl, je nutno zvýšit produktivitu práce nikoliv špatně placenými subdodávkami, ale výrobou vysoce kvalitních produktů. K tomu může napomoci spolupráce se zeměmi, jako je Francie, Německo, ale třeba i Velká Británie, Finsko či Švýcarsko. Je třeba si konečně uvědomit, že pro zlepšení života je důležitým základem fungující ekonomika a také kvalitní životní prostředí. To může být zlepšeno právě moderními technologiemi, snížením emisí či energetickou politikou.