Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2019 10:00:03 - Hradečanka

Proč?

Dobrý den, velmi ráda bych byla poučena jakým způsobem získala církev majetek když veškeré nemovitosti jí zabavil Josef II. Je to jenom o něco více než 200 let a nikde jsem se nedopátrala jak ty majetky znovu získala. A bez provokací - ráda bych byla poučena. A myslím, že nejenom já. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.01.2019 16:25:18 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,děkuji za dotaz na který odpovím citací:

Roku 1781 zrušil všechny kláštery, které se nezabývaly vzděláváním vědeckou činností, zdravotnictví nebo charitou. 

Sekularizace jím provedená se dotkla více než poloviny všech klášterů. V letech 1782 až 1787 zrušil v Čechách celkem 71 mužských a ženských klášterů. Jejich majetek byl vyvlastněn a ze jmění těchto zrušených klášterů zřídil zemské náboženské fondy, později sloučené do Náboženské matice, úroků z nichž mělo být podle jeho rozhodnutí používáno pro některého církevní účely, zejména k zabezpečení příjmů kléru vzhledem ke zrušení desátků. Kromě toho se z těchto náboženských fondů financovalo zvyšování počtu farností a stavba vesnických kostelů. V Čechách bylo zřízeno 250 nových farností. Lze odhadnout, že po reformách Josefa II. pokleslo církevní vlastnictví pozemkového fondu z 10 % asi na 3 % půdního fondu dnešní České republiky.

Takže není pravdou, že církev přišla o veškerý majetek. Církev v restitucích získala asi 47 procent majetku, který jí patřil v roce 1948 a to ve značně zdevastovaném stavu.

Přeji krásný den! Tomáš Zdechovský