Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2019 23:17:52 - laco

Drancování Afriky

Patty Bebe, kamerunská novinářkou žijící v Evropě: „Až Francie přestane drancovat Afriku, migrace do Evropy se sníží. Pokud chtějí evropské země snížit míru přistěhovalectví z Afriky, musejí především zastavit financování válek a ukončit podporu diktátorských režimů. Jak může cizinec hovořit o snaze pomoci, když v noci přináší zbraně a trénuje některé skupiny lidí, aby destabilizovaly vlády, které nejednají podle jeho přání?“ Podílí se i Česká republika na drancování Afriky prostřednictvím svého vojenského kontingentu v Mali, kde vypomáhá francouzským vojákům?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.01.2019 6:47:52 - Ing. Antonín Seďa
 Je třeba rozlišit dvě věci. S kamerunskou novinářskou mohu obecně souhlasit, protože od koloniálních dob to byly vyspělé země, které dovážely otroky a později levnou pracovní sílu z afrických zemí. byli to kolonisté, kteří drancovali tyto země. Na straně druhé však pomohli i k růstu životní úrovně obyvatel v dané zemi, zlepšily jejich hospodářství a zemědělství. Příkladem je Alžírsko či Maroko nebo Jihoafrická republika. Druhou věcí jsou autoritářské a diktátorské režimy v afrických státech a je na Evropanech, zda budou k vraždění obyvatel, ke genocidě či vyhlazování etnických skupin mlčet. Tady si myslím, že by mlčet neměli a měli by se zasadit o pomoc utlačovaným. A to je nejen politické, ale zejména morální hledisko, které odlišuje nás Evropany od řady Afričanů, kteří řeší své spory často nikoliv diplomatickou ale ozbrojenou cestou. To, že řada firem dodává do těchto regionů zbraně a vojenskou techniku je také pravdou. Nicméně evropská legislativa jasně určuje, do kterých zemí se tyto komodity nesmějí vyvážet. A co se týče Mali, pak to není o pomoci koloniálním choutkám Francie, jak píšete, ale jde o pomoc vládě Mali, která je nucena bojovat proti teroristům na severu země. Takže nemohu souhlasit, že pomoc našich vojáků, kteří cvičí vojáky a hlavně střeží vojenskou základnu, slouží ke drancování této země.