Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.01.2019 7:37:19 - laco

Proč jste je tam posílali zemřít?

Jaroslav Loudil: „Zdá se, že konečně byla vypracována a snad už i podepsána dohoda o odchodu US okupantů z Afganistánu. Nejdelší válka v historii USA tedy končí , trvala 18 let. Její cena ?? Asi 3000 mrtvých invazních okupačních žoldnéřů, včetně 14 našich. Nikdo už nikdy nespočítá minimálně desetitisíce a možná statisíce mrtvých nevinných místních civilistů. Je třeba říci to naplno : "USA prohrály tuto další válku".“ Boj o demokracii v Afghánistánu prohrán, světový terorismus neporažen a o co se tam bojovalo za Prahu jsem dodnes nepochopil, Co byste Vy, který se podílel na vysílání českých vojáků do Afghánistánu, dnes vzkázal rodinám padlých tam českých vojáků. Za co tam bojovali, za co tam položili své životy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.01.2019 10:43:12 - Ing. Antonín Seďa
 Předně je třeba si uvědomit, že vojenská služba je něco jiného jako povolání a řídí se rozkazy velitelů. Zároveň je také třeba zdůraznit, že žádný voják české armády nešel do zahraniční mise nedobrovolně. Obecně lze říci a na to se zapomíná, že boj proti Tálibánu byl zahájen po 11.9., kdy byl poprvé v historii Severoatlantické aliance použit článek o kolektivní obraně. Boj proti terorismu je bojem všech demokracií a lze těžko dnes, po 18 letech bojů v této těžce zkoušené zemi, hodnotit nejen škody způsobené na majetku, ale zejména škody způsobené na zdraví obyvatel, vojáků či hodnotit cenu ztracených životů. Proto se mi jeví Vaše dotazy nepatřičné a velmi zavádějící. Ale protože se nikdy nevyhýbám žádnému dotazu, pokusím se odpovědět i na ty nepatřičné. O účasti vojáků v zahraničních misích rozhodují poslanci a senátoři a rozhodně to není jednoduchý proces. Jak jsem zmínil hlavním důvodem účasti našich vojáků v první fázi zahraniční mise v Afghánistánu (ISAF), byl boj proti terorismu. Ten byl po 11.9. vyhodnocen jako největší hrozba pro obranu a bezpečnost v  členských zemích NATO. Po první části, kdy byl Tálibán potlačen a ten se uchýlil k "partyzánskému" boji a také k teroristickým útokům, proběhly v Afghánistánu svobodné volby a byla zvolena vláda a parlament. Na základě dohody mezi afghánskou vládou a mezinárodním společenstvím zemí, které působily a stále působí v této zemi, zde působí tyto jednotky na pozvání. V současné době jde o výcvikovou a mentorovací misi pro ANA a ANP. Mimochodem v Afghánistánu od samého počátku působily nejen členské země NATO, ale i země nečlenské. Součástí zahraniční mise byla i část civilní, například PRT. Finanční podpora rozličných projektů, které měly\ zlepšit životní úroveň obyvatel a také vzdělanost Afghánců. Řada věcí se povedla, řada projektů nikoliv a řada věcí byla Tálibánem zničena. Závěrem chci říci, že jsme si vždy vážil práce našich vojáků v každé zahraniční misi. A považuji naše vojáky, kteří za naši zemi položili své životy, za hrdiny. A osobně mi je líto každého padlého v této zemi. Ať již jsou to vojáci či civilisté.