PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.02.2019 11:27:46 - Josef Joklík

Zdravotnictví

Vážený pane doktore, dnes jsem sledoval nedělní partii na TV Prima kterého se účastnil i ministr zravotnictví a asi 40 minut poslouchal jak jsou naši lékaři a zdravotní sestry přepracováni a špatně placeni a jak na nic nejsou peníze a lékaři ze škol odcházejí rovnou do zahraničí. Zajímalo by mě kolik stojí studium jednoho medika daňového poplatníka a tento stát ,když ihned po ukončení odchází do zahraniční nemocnice. Neměla by být před studiem uzavřena smlouva se studentem ,který by měl odpracovat roky studia co mu stát platí v Českých nemocnicích a ti co chtějí odejít např. do Německa ať si školu hradí ze svého nebo odejdou rovnou studovat do Německa? Lékařskému personálu jsou nabízeny doplatky na bydlení , peníze na vybavení ordinací , byty zdarma atd. Moje sestra byla hospitalizována před Vánočními svátky a 21.12. ji poslali domů v horším stavu než ji přijali, protože zavírají oddělení je to normální. Stále slyším, že nejsou peníze na operace myslím že dnešní lékaři jsou zlatokopové

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.02.2019 1:10:00 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Přesnou částku Vám neřeknu, do tehdejších statisíců stála stát příprava medika už za socialismu. "Svoboda" vystudovat za peníze z našich daní - a obratem vyrazit za prací do některé ze zemí, jejichž jsme faktickou kolonií - je skutečně popřením elementární spravedlnosti, logiky a  ve finále i práva. Závazek odpracovat po studiu přiměřenou dobu v domácím zdravotnictví je myšlenka, již nesdílíte zdaleka jen Vy. U liberálních svatoušků nepochybně narazí. Jenomže naše koloniální postavení, které je i prazdrojem rozdílů v příjmech lékařů a sester u nás a západně od Aše, je nadílkou liberálních frází v praxi. Mít skutečně suverénní vládu, jistě by našla způsob, jak návratnost investic do vzdělání - lékařů, sester, ale i řady jiných profesí, poptávaných v západních zemích - zajistit smluvním závazkem jejich vlád. Právě taková vláda je však tím, co nám teď nehrozí ani náhodou.