Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2019 9:56:57 - Damph

Budeme muset přijmout Euro kvůli Brexitu?

Bývalý europoslanec pan Kožušník napsal toto: "Nyní je však aktuálně na pořadu řešení problémů, které nastanou po odchodu Británie. Protože po 29. březnu to budou mít státy mimo eurozónu v unijních institucích výrazně složitější – ztratí blokační menšinu a eurozóna bude představovat 85% HDP celé Unie. Je proto na české vládě, aby na unijní úrovni otevřela některé otázky o ochraně států mimo eurozónu, aby nemohly být v některých otázkách souvisejících s fiskální politikou a ekonomickými zájmy snadno přehlasovány. Z funkčního hlediska však bude v takovém prostředí dlouhodobě neudržitelné držet se Koruny a přijetí Euro se stane politickou a ekonomickou realitou." https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Velmi-brzy-to-budeme-mit-v-EU-tezsi-Vlada-musi-zacit-konat-jinak-se-euro-stane-realitou-varuje-byvaly-europoslanec-Kozusnik-571178. Nemůže Brexit, z tohoto pohledu, pro nás být nebezpečný?
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.02.2019 14:04:42 - Ing. Radovan Vích

Dobrý den a děkuji za dotaz.

Vstupem do EU se Česká republika zavázala přijmout euro v návaznosti na dodržování tzv. konvergenčních kritérií. Podle zprávy ČNB z prosince 2018 Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou plníme všechny kritéria, tedy kritérium cenové stability, kritérium veřejných financí, kritérium konvergence úrokových sazeb i kritérium účasti v mechanismu směnných kurzů. V tom jsme v podstatě vzornější než mnohé země eurozóny (namátkou např.  Itálie, Francie, Španělsko, Řecko)

Připojení se České republiky k Fiskálnímu paktu je krok tímto neblahým směrem. Proto před tím SPD varovala, ale stalo se, ostatní strany a hnutí nás v parlamentu přehlasovaly. Dalším krokem je vstup do Bankovní unie. Třetím krokem už je  statut pozorovatele v EMU (Evropská měnová unie) – jako člen eurozóny zatím bez eura. A pak už následuje členství v eurozóně. Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko výslovně chtějí vstoupit do eurozóny (neplní ještě všechna kritéria). Polsko a Maďarsko váhají – také se zavázali ke vstupu do eurozóny. Dánsko a Švédsko mají oficiálně vyjednané výjimky z povinnosti vstoupit – to by měl být i náš cíl.

Přehlasovat nás v EU nemohou, ale můžou nás ke vstupu do eurozóny postupně dotlačit. To se v podstatě už postupnými kroky děje. Proto je pro nás také velmi nevýhodná naše obrovská ekonomická provázanost s Německem. Německo tedy má velký zájem nás do eurozóny dostat. Tím by vznikla nejen provázanost, ale prakticky podřízenost Německu. Teď ještě máme možnost samostatně řídit měnovou politiku nástroji naší centrální banky, ČNB, to by padlo. Pravomoci v této oblasti by získala Evropská centrální banka a to je z mého pohledu nepřípustné. 

Je známý výrazný odpor našich občanů k přijetí eura. Jsem také přesvědčen, že o tak zásadní věci, jako zbavení se národní měny s jedněmi z nejkrásnějších bankovek na světě, a nahrazení jich nic neříkajícími bankovkami s mosty, by mělo být rozhodnuto na úrovni celostátního referenda.

Hezký den