Michal Ratiborský

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.04.2019 18:53:37 - marmelada12

Libye

Dobrý den, velmi by mě zajímalo, co si myslíte o současné situaci v Libyi, co od toho čekat? Co minulý vůdce Kadáffí? Je chyba, že už není Libye pod jeho vládou? Děkuji a hezký den

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2019 9:42:26 - Michal Ratiborský
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. 
V roce 2011 došlo v Libyi ke svržení diktátora Kaddáffiho, a to v rámci tzv. Arabského jara. Očekávání, že po svržení Kaddáfího nastane v Libyi proces demokratizace a jakési rekonstrukce, se nenaplnilo. Počínající procesy v rámci budování státu a národa byly narušeny vlivem ozbrojených milic a konfliktem mezi prozápadními a islamistickými skupinami. Tento konflikt v roce 2014 vyústil v občanskou válku. 
V současné době země prochází bolestnou transformací. Aktuálně se o vládu v Libyi snaží kromě různých ozbrojených skupin i dva kabinety. Východ země kontroluje maršál Chalíf Haftar a Libyjská národní armáda, která neuznává vládu v Tripolisu. Tripolisu vládne Fáiz Sarrádž, který je podporován ze strany OSN. Haftar tvrdí, že Libye není zralá pro demokracii a proto potřebuje vojenského vládce. Souhlasí s celolibyjskými volbami a má výraznou šanci na vítězství, jelikož je na východě země velmi oblíben. Zavedl tam pořádek a zajistil solidní úroveň bezpečnosti, vše navzdory osm let trvající občanské válce. Jeho vojenské jednotky jsou ale obviňovány z častých poprav bez soudního řízení. Kontroluje většinu libyjské těžby ropy a bojuje proti tamním islamistickým teroristům.
Co se týče předchozího lídra Muammara Kaddáffího, ten se k vládě dostal po vojenském puči v roce 1969, kdy spolu s řadou svých důstojníků svrhnul tehdejšího krále Idrise. Je zajímavé, že jedním z těchto důstojníků byl právě Chalíf Haftar. Režim, který následně Kaddáffi nastolil, byl ideologicky založen na tzv. islámském socialismu, což je mix arabského nacionalismu a socialismu. U nás je známé označení nastoleného státního útvaru "džamáhíríje" - vláda mas. Kaddáffí byl diktátorem a záměrně se vyhýbal budování institucí. Jeho režim přežil díky eliminaci jiných center moci.
Problém Libye samotné již od dob nezávislosti je ten, že neproběhl proces budování národa, přetrvává tribalismus a mocenské spory o ropné bohatství.