Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2019 10:28:57 - fifaak

Exekuce dětí

Dobrý den.Je pravdou,že rodiče neručí za pokuty ,či neplacení popelnic a jiné u dětí a díky tomu po plnoletosti mají na krku exekuce? Je -li tomu tak ,co uděláte pro nápravu tohoto hloupého stavu?.Do plnoletosti odpovídají za veškeré jednání dětí rodiče...tedy i za pokuty.Děkuji za odpověď. Oslanec

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.05.2019 22:48:40 - Leo Luzar
  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Dobrý den, nejsem právník proto se omlouvám za laickou odpověď a vypomohu si citacemi zákona. 

V občanském zákoně se hovoří o určitém limitu 12 let v roli uvědomění si svých činů. I Ústavní soud se už při rozhodování zaměřil na otázku zda může nezletilý uzavřít přepravní smlouvu. (nejvíce dluhů nezletilých jsou za jízdu načerno) A rozhodl, že 12 lete dítě má povinnost zaplatit jízdné a je zodpovědné za své činy, pokud rodiče o něj řádně pečují. Čili už ne plnoletost je v těchto věcech rozhodující. Proto rodiče nezodpovídají za všechno. 

Dle § 858 NOZ zahrnuje rodičovská odpovědnost povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění. Rodičovská odpovědnost vzniká narozením dítěte a zaniká nabytím jeho svéprávnosti. 

V souladu s ust. §15 odst. 2 zák.č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník) je svéprávnost způsobilostí nabývat pro sebe vlastním právním jednáním práva a zavazovat se k povinnostem a dle §24 občanského zákoníku každý člověk odpovídá za své jednání, je-li s to posoudit je a ovládnout. 

Plně svéprávným se dle ust. §30 občanského zákoníku člověk stává zletilostí, tj. dovršením osmnáctého roku věku. 

Dle ust. §31 občanského zákoníku se má za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku.

Proto je otázka individuálního posouzení vzniku dluhu a jeho důvodů na diskusi.

Pokud ale vezmeme za příklad: Má například sedmnáctiletý úmyslně jezdící načerno, byť mu rodiče peníze na jízdenku dávají, by měl dovršením plné svépravnosti 18 let vstupovat do života bez dluhů? A  shodneme se na tom jako společnost? Proto jsem příznivcem řešení těchto sporů soudem a zrušením možnosti soukromých exekutorů do těchto případu zasahovat bez soudního rozhodnutí. Obecně se mi systém exekutorů nelíbí a klidně bych hlasoval pro jejich zrušení nebo silné omezení jejich činnosti.