RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.05.2019 12:38:08 - urlisovahanka

Je podle vás dobře, že se řešení problému ujala vláda? Není to vaše selhání?

Pokud platí, že jsme stále suverénní stát, proč bychom si nemohli uzákonit, že chceme mít na pultech taky kvalitní potraviny. EU se pořád ohání tím, že nekvalitní potraviny odpovídají našim chuťovým buňkám. Mají proto nějaké důkazy? Lidi i poslanci z východu totiž tvrdí něco jiného. Proč jim nikdo nevěří nebo je neposlouchá? To jsme páté kolo u vozu či co? A vysvětlili vám, proč třeba chceme prát v méně kvalitním Persilu než mají v Německu? Jak se jako občan mohu domáhat stejně kvalitních potravin u nás, jako na Západě? Jiný obal mi jen řekne, že je něco méně kvalitní, ale co pak? Co když nám (řetězcům) kvalitní potraviny nebudou chtít distributoři prodávat, protože to by pro ně nebylo ekonomicky tak výhodné anebo o dost dráž než na západě? Nyní jsou tam totiž i víc kvalitní věc levnější než u nás. Teď jsou potraviny velké předvolební téma. Ale proč věřit obzvlášť těm, co v Bruselu sedíte už 5 let, že se teď něco změní?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.05.2019 11:17:40 - RNDr. Pavel Poc
Dobrý den a díky za dotaz. Máte pravdu, teď jsou potraviny předvolební téma, ale když jsme se tím zabývali během posledních 10 let, tak to zajímalo málokoho včetně médií. Pokud jde o problém dvojí kvality, tak to byla naše delegace, tedy ČSSD, kdo toto téma v roce 2011 otevřel v Evropském parlamentu. Byla to zase ČSSD, kdo to téma v roce 2017 otevřel v Evropské radě. Takže se tím nezabýváme ani kvůli populismu, ani krátkodobě kvůli volbám do EP. Samozřejmě je dobře, že se toho nyní ujala vláda, konkrétně ministr Toman, opět za ČSSD. Není to naše selhání. Výsledek vyjednávání na úrovni Evropské rady je jaký je, ale vykládat ho jen jako neúspěch je prostě chyba. Před pár lety dvojí kvalitu nikdo jako problém neznal, dnes již ano. Před pár lety dvojí kvalita nebyla v legislativě vůbec pojmenována jako problém, dnes již je. Před pár lety Evropská legislativa neumožňovala národním kontrolním orgánům tento problém řešit, dnes to umožňuje. 

Pokud jde o argumentaci rozdílnými chutěmi nebo podmínkami, tím neargumentuje EU, tím argumentují výrobci. Nyní, právě na základě nové legislativ, to bude možné v případě potřeby napadnout a řešit. 

Pokud jde o další nutné kroky, o těch jsem již mluvil v médiích a mám celkem jasnou představu, jak je budeme po volbách případně řešit. Jde o nutné změny v předpisech týkajících se označování potravin, a zejména v předpisech týkajících se geoblokace, tedy teritoriálního omezování prodeje, které musí být z evropské úrovně zakázáno velkoobchodům stejně jako bylo v minulosti zakázáno internetovým obchodům.

A proč byste nám měla věřit? Není třeba věřit. Stačí si zjistit fakta dostupná na internetu a zjistíte, že jsme ten problém řešili dávno před tím, než o něm dneska začali žvanit úplně všichni, i ti, kteří se na něm v minulosti nejspíš podíleli. Dojí kvalita je jednou z nerovností, které my prostě odmítáme.

S pozdravem

Pavel Poc