Ing. Ondřej Knotek

  • ANO 2011
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2019 15:41:22 - Eva Světlíková

Kdo má navrch?

Vy nebo komise? Je pravda, že vy jen schvalujete zákony, které komise předloží a sami je nepředkládáte? A můžou zákon předložit občané EU? Nemyslíte, že je nesmysl, aby měli větší práva lidmi nevolení politici než ti, co získají mandát ve volbách?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2019 14:44:17 - Ing. Ondřej Knotek
 Vážená paní Světlíková,
dovolte, abych Vám poděkoval za dotaz a  krátce  na něj odpověděl. Právem Evropského parlamentu (tedy nás europoslanců) je vyzvat Evropskou komisi k přijetí konkrétní legislativy, takže možnost zde je. Dle platné legislativy má však Evropská komise jediná právo zákonodárné iniciativy. Evropský parlament pak legislativu přijmout může, ale i nemusí. Je jeho právem ji daným legislativním postupem odmítnout. Evropská komise se proto snaží legislativu navrhovat tak, aby byla průchozí. Občané Evropské  unie také mohou iniciovat vznik legislativy, kdy  nutným prvotním předpokladem je  posbírání min. 1 mil. podpisů z 1/4 členských zemí EU. Komise pak musí k takovému návrhu zaujmout postoj a sdělit, jak se s ním vypořádá, jestli legislativa vznikne, či nikoli.